News

Хакатон в България

На 12 февруари в Центъра за върхови постижения на ТУ се проведе официалното откриване на първия по рода си Хакатон в България, организиран от Американска търговска камара в България, в партньорство с Технически университет – гр. София и Стопански Факултет към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.

Инициативата цели още по-значимо сближаване между образователните програми на висшите училища и бизнеса, давайки възможност на студентите да работят върху реални бизнес казуси; показвайки добри практики от утвърдени компании, работещи в България.

Събитието привлече над 90 студенти. На откриването се изказаха проф. д.т.н. Иван Кралов, Ректор, Технически университет – София, доц. д-р Тодор Ялъмов, Заместник-декан, Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“ и Иван Михайлов, Главен ИД, АТК. Сред гостите на събитието бяха деканите на голяма част от факултетите, представители на бизнес партньорите, и менторите от компаниите-организатори на проявата.

„AmCham Hackathon ме прави горд от факта, че той е резултат от идея, дошла от нашите членове в комитет „Човешки капитал и образование“ и се прави в партньорство с тези две висши училища. Нека следващите седмици бъдат изпълнени с нови знания, добри резултати, приятелства и все пак – забавление за всички Вас.“ – приветства студентите Иван Михайлов, главен изпълнителен директор, АТК.

 

Ивелина Панамска, ЧР мениджър на групата Мото-Пфое сподели на откриването: „Благодарим на АмЧам, на ТУ и на Стопански факултет към СУ, които ни дадоха възможността да реализираме тази идея. Всички, които участваме в този формат, постоянно се стремим да бъдем все по-иновативни и да разработваме нови проекти. С участието си в казуса на Мото-Пфое, насочен към хибридни и електрически автомобили, студентите ще имат възможност да се докоснат до едни от най-прогресивните технологии. Търсейки решението и младежите и ние като ментори ще може да генерираме нови идеи в една забавна и непринудена атмосфера на споделени предложения.“

В следващите три седмици отборите на МОТО-ПФОЕ ще работят в екип по задача на тема „Експлоатация на Хибридни Автомобили“. В процеса техни ментори ще бъдат тримата технически лектори на МОТО-ПФОЕ - Петьо Пискулев, Георги Кръстанов и Роберт Шалапатов, както и преподаватели от двата университета, които ще им помагат за решаването на казуса.

Пожелаваме успех на студентите, които избраха да участват в нашите отбори и сме щастливи, че с тази инициатива имаме възможността да допринесем за тяхното развитие!

 

Back