МУЗЕЙ

ИСТОРИЯТА ОЖИВЯВА

Първи частен музей "FORD и България"

На територията на фирмения комплекс на Мото-Пфое в столичния квартал ж.к. Люлин бе създаден първият частен музей в България. Открит на 14 май 1998 г. тогава той беше също така и единственият по рода си извън музея на Хенри Форд в Грийнфийлд Вилидж, Детройт, САЩ. В него бе изнесена любопитна информация за развитието и утвърждаването на световноизвестната автомобилна марка у нас от 1911 г. до края на 20-и век.

Специалната експозиция проследяваше живота и дейността на Хенри Форд – автомобилен предприемач и бизнесмен на 20-ти век, и неговото творение – Ford Motor Company.

 

 

Изцяло нова експозиция, „Времева линия”, се създаде през м. май 2011 г. във връзка с 20-годишния юбилей на Мото-Пфое. На музейната площ във фирмения комплекс Люлин в София, бул. „Сливница” 444, по декади е представена историята на автомобила от 60-те години на XIX век до края на 1-вото десетилетие на XXI век. Акцентира се на представляваните от компанията марки – Ford, Volvo, Jaguar, Land Rover – както и на развитието на Мото-Пфое и на фирмата-майка – Hugo-Pfohe, Германия. Експозицията започва своя “разказ” с великите открития на XIX в., повлияли появата на автомобила и акцентира през годините на хора и събития, които са станали емблема на съответното десетилетие.

С мултимедийна система се онагледява допълнителна илкюстрация и видео за най-важните автомобилни събития.

Център, както в предишната, така и в новата експозиция представляват два автомобила Ford Model A от 1928г. и 1930 г., реставрирани от специалистите на Мото-Пфое, както и Ford Scorpio от 1988 г. – първата кола, продадена в България от г-н Карл-Хайнц Пфое през 1989 г., преди създаването на компанията.

На експозиционната площ периодично се подреждат гостуващи изложби, свързани с автомобила и неговата история. Тук е мястото и за провеждане на много културни прояви – промоции на книги, художествени изложби, срещи с журналисти и приятели.

 

 

Музейната експозиция на Мото-Пфое е отворена от понеделник до петък, с работно време 10.00 – 17.00 часа.  

Приемат се и колективни посещения с беседа, като заявки се приемат на телефон 02-9842301.