• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Зимните гуми гарантират сигурността ви през студените месеци

Изборът на гуми е един от най-важните, които правим в шофьорската си практика, след този на нова кола. Замислете се, че цялата мощност и динамични характеристики на Вашия автомобил се предават на пътя посредством 4 гуми чрез контактната им повърхност – всяка една с размер на стандартна пощенска картичка!

Гумата е не само един от най-важните елементи за сигурността на автомобила, но за съжаление, е и един от най-подценяваните. Факт е, че огромен процент от автомобилите в България са оборудвани с летни гуми и през зимата, голяма част са с износен или остарял с времето протектор, а мнозина дори смятат, че зимната гума е предназначена само за сняг.

Обикновено наличието на гуми и джанти се приема за даденост и се свежда само до приноса им в общата визия на автомобила. Друго обичайно и погрешно схващане е, че зимните гуми са необходими само за места, където пътищата редовно се покриват със сняг и лед. Важно е да се знае, че зимните гуми увеличават възможността за реакция при всякакви условия.

Голямата непредсказуемост на времето през студените месеци (сухи периоди по време на обичайния снежен сезон, внезапни силни дъждове в началото на есента и края на зимата) е причината за разработването на гъвкави автомобилни гуми, които да гарантират сигурност не само на сняг и лед, но също така и на мокър и кишав път, когато показанията на термометрите са под 7°C. Това не само изменя условията на пътната настилка, но също така и поведението на автомобила при сцеплението на гумите му с нея. За разлика от летните, в съвременното производството на зимните гуми се използват редица ултра модерни технологии и специални смеси, съдържащи значително повече естествен каучук, силиций и специални полимери, които остават меки и при ниски температури, следователно осигуряват по-добро сцепление при потегляне и спиране. Големите производители използват различни технологии за усъвършенстване състава на смесите и дизайна на протектора, което осигурява на автомобила стабилност при по-висока скорост, странично сцепление в завои и къс спирачен път при всякакви зимни условия.
назад към всички