• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Volvo XC60 e вече още по-сигурно

Бестселърът на шведската марка се предлага с Pedestrian detection и редица нововъведения

Volvo XC60 вече се предлага със системата Pedestrian detection. Системата за автоматично спиране при засичане на пешеходец използва радар и видеокамера, които следят за внезапното появяване на пешеходци пред автомобила. Основната цел на първоначалното предупреждение е водачът сам да спре или овладее ситуацията. Ако той не успее да реагира навреме на предупреждението, спирачките се задействат автоматично преди ударът да е станал неизбежен.

Статистическите данни сочат, че ако всички автомобили бяха оборудвани с Pedestrian detection, броят на жертвите можеше да бъдe намален с 20%. Броят на сериозните наранявания щеше да спадне с почти 30 на сто, а в три от всеки 10 случая ударът би могъл да бъде напълно избегнат.

По отношение на комфорта Volvo XC60 вече се предлага и с последната версия на Системата с адаптивен автопилот (АСС), която автоматично поддържа предварително зададено разстояние до автомобила пред вас. Новото в системата е, че тя е ефективна дори при забавяне на движението на автомобилите, до пълното им спиране. Интересно е, че XC60 се ускорява автоматично, когато трафикът отново се раздвижи.

Видеокамерата със 180-градусово зрително поле, монтирана в предната решетка, е друго интересно нововъведение в бестселърът на Volvo. Тази видеокамера е изключително полезна на кръстовища с ограничена видимост или когато паркирате автомобила. Картината от видеокамерата се извежда на екрана, вграден в централната конзола.

Volvo XC60 е усъвършенствано и с изцяло нова информационна система, при която данните от аудио плейъра, навигацията, мобилния телефон и т.н. се извежда на пет или седем инчов цветен екран в горната част на централната конзола. Този екран е разположен високо в полето на видимост на водача, за да не отвлича вниманието му от пътя. Вие, разбира се, можете да управлявате всички функции, посредством бутоните на волана и тези, които се намират точно под цветния дисплей. Освен това, към системата се включва и отделно устройство за дистанционно управление.

Специално внимание заслужава и последното поколение аудио система Premium Sound във Volvo XC60. Tя притежава цифров усилвател 5x130W от клас D в комбинация с Dolby Pro Logic II Surround звук, последния MultEQ от Audyssey Laboratories, както и система от 12 говорителя.

Volvo XC60 се предлага и с нов GTDi Т5 двигател с директно впръскване на гориво. Той е с работен обем от два литра и мощност от 240 к.с. Максималният въртящ момент е 320 Nm. Агрегатът Т5 се предлага в съчетание с автоматичната шест-степенна предавателна кутия Powershift Тя работи като две паралелно поставели механични скоростни кутии с отделни съединители, което води до светкавично бърза и икономична откъм гориво смяна на предавките.

„Успяхме да създадем четирицилиндров двигател, който е мощен колкото 2.5-литров петцилиндров мотор, но е с много по-добра енергийна ефективност. Това е добра новина както за околната среда, така и за клиентите, които желаят по-голяма мощност и удоволствие от шофирането”, с гордост изтъква Пол Уелъндър, старши вицепрезидент ”Продуктово разработване” във Volvo Cars.

назад към всички