• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Volvo внедрява технология с 360-градусов изглед

Шведската компания с поредна крачка към крайната цел – до 2020 г. без повече жертви или тежкоранени хора във Volvo автомобил

През месец декември тази година ще приключи четиригодишният проект „Non-Hit Car and Truck“ на Volvo Cars, като едно от върховите постижения е разработката на „sensor fusion“ технологии от следващо поколение, които осигуряват безпроблемен 360-градусов изглед около автомобила.
В проекта “Non-Hit Car and Truck” Volvo си сътрудничи с шведските академичните среди, различни институции и автомобилната индустрия, като крайната цел е разработването на нови технологии и подобряването на съществуващите такива, за да се намали рискът от инциденти при леките автомобили и товарните превозни средства.
Несравним 360-градусов изглед около автомобила – sensor fusion
Едно от предизвикателствата на проекта “Non-Hit Car and Track” е да се изгради единна система за отчитане, съставена от няколко отделни датчика, монтирани от всички страни в автомобила - нещо, което не е постигано досега. Това изисква разработването на централизирана Sensor Fusion рамка, която да даде възможност на различните технологии - камери, радари, LIDAR, GPS и др. ефективно да споделят информация.
Чрез тази рамка системата е в състояние да предостави пълен 360-градусов изглед на околната обстановка и да открие всички потенциално застрашаващи обекти, които иначе водачите не биха успели да забележат. Като съсредоточи усилията си върху надеждни автомобилни сензори, проектът прави голяма крачка за превръщането на тази нова технология в реалност в близко бъдеще.
Генериране на маршрути за избягване на сблъсък - оценка на заплахите
Работата на 360-градусовия изглед се допълва от генератора на маневри - нова функция за безопасност, която използва софтуер, за да идентифицира маршрутите за избягване на сблъсък във всички възможни сценарии за движение. Системата, която постоянно анализира опасностите около автомобила, може дори да помогне на водачите с автоматично спиране и завиване. За да онагледи съвместното действие на 360-градусовия изглед и генератора на маневри, проектът е конструирал два тестови автомобила.
Крайъгълен камък за 2020 г. и за автомобилите с автономно управление
"Volvo Cars определено е на предната линия, когато става въпрос за иновативна активна научноизследователска и развойна дейност по въпросите на безопасността. С проекта „Non-Hit Car and Truck“ направихме значителна крачка към реализиране на визията, че до 2020 г. никой не трябва да загива или да получава тежки травми в нов Volvo автомобил. Освен това тази технология е задължителна при разработването на автомобили с автономно управление, които ще могат автоматично да завият и да спрат, за да се избегне сблъсък с какъвто и да е обект, във всяка ситуация. Нашата основна цел е да се съсредоточим върху предотвратяването на различните видове сценарии за пътни инциденти. Но в бъдеще ние също така ще продължим разработката на автомобили, които се адаптират към характерното поведение на всеки отделен шофьор ", казва Андерс Алмевад, ръководител на проекта „Non-Hit Car and Truck“ във Volvo Cars.

Проектът Non-Hit Car and Truck
Проектът „Non-Hit Car and Truck“, начинание на стойност 80 милиона шведски крони, стартирано от Volvo Cars и техните партньори през септември 2010 г. и приключи през декември 2014 г. Той подкрепя визията на Volvo Cars, че до 2020 г. никой не трябва да загива или да получава тежки травми в нов Volvo автомобил.

назад към всички