• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Volvo S60 е най-безопасният спортен седан в премиум сегмента

Освен Euro NCAP и САЩ признаха, че Volvo произвежда най-сигурните автомобили в света.

Volvo получи поредното признание, че произвежда най-сигурните автомобили на планетата. Наред с новото V40, което беше признатo за най-безопасно в света от Euro NCAP, друг представител на шведския бранд – S60, получи поредна престижна оценка от Американския институт за пътна безопасност. Само 3 от общо 11 луксозни модела получиха добри оценки, като скандинавският представител е с най-добрите резултати редом до Acura TL. Следващите по ред в класирането са Infiniti G, Acura TSX, BMW 3 Series, Lincoln MKZ, Volkswagen CC, Mercedes C-class, Lexus IS250/350, Audi A4 и Lexus ES 350.

Краш тестовете на американците изследват няколко компонента при челен удар със скорост от 40 мили в час, симулиращ сблъсък с дърво, например. При подобни случаи само в САЩ загиват повече от 10 000 души годишно. При симулациите шофьор на автомобила е надуваем манекен, обезопасен с предпазен колан. Той е с точки за изледване по главата и врата, гръдния кош, ребрата и долната част на краката и ходилата. Под внимание се вземат и пораженията по самия автомобил.

След обобщение на резултатите става ясно, че Volvo S60 структурно е най-безопасният автомобил от изследваните. При него се наблюдават само няколко инча хлътване на купето. Горните укрепителни релси на шасито, както и стоманеният кръст под арматурното табло помагат на каросерията да остане почти непокътната. Резултатът на шведския спортен седан не е изненадващ, имайки предвид, че Volvo симулира подобни тестове от 1980 г. насам, като непрекъснато подобрява и укрепва дизайна на своите автомобили.

Надуваемият манекен също е непокътнат благодарение на отворилите се навреме въздушни възглавници за главата и торса, както и на страничните въздушни завеси. В седем от изследваните 11 модела възглавниците не са се отворили въобще, а в 6 от автомобилите страничните завеси не са предпазили достатъчно водача на автомобила.

Американският институт за пътна безопасност е независима, неправителствена, научно-образователна организация, посветена на намаляването на смъртните случаи и нараняванията по пътищата на САЩ. Спонсорира се от застрахователни компании.

назад към всички