• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Volvo представя Start/Stop технология с автоматична скоростна кутия

Предлага се с 2.0-литров D 3 дизелов двигател

От началото на месец септември Volvo Car Corporation вече предлага на своите клиенти Start/Stop технология с автоматична скоростна кутия. Тя е налична с 2.0-литров D3 дизелов агрегат, който е с редуциран разход на гориво. Така автомобилът изразходва с 0,4 литра по-малко горивна смес при 100 км пробег. Въглеродните емисии също са снижени с 10 г/км. От това нововъведение могат да се възползват всички бъдещи собственици на моделите S60, V60 и S80.

Вицепрезидентът на Volvo Питър Мертенс потвърди пред медиите, че в бъдеще компанията ще продължи да редуцира максимално разхода за гориво и въглеродни емисии. Според него, напредъкът в тази област се дължи до голяма степен на електрическите системи за бъдещето, които разработват експертите на Volvo.

Както е известно, Start/Stop система се предлага като опция в почти всички модели на шведската марка с механична скоростна кутия. При автоматик системата работи на същия принцип, като двигателят се изключва, когато автомобилът спре напълно (0 км/ч) и се стартира отново, когато шофьорът освободи спирачката и натисне педала за газта. Питър Мертенс уверява, че системата работи плавно и по никакъв начин не пречи за бързото ускорение на автомобила при нужда.

Интересно е да се отбележи, че електрическа помпа поддържа налягането на маслото в автоматичната предавателна кутия, докато агрегатът е изключен. Специалистите на Volvo също са подобрили стартера на двигателя, за да може да издържа на увеличения брой цикли на стартиране на новия за компанията 2.0-литров D3 двигател, който е с мощност от 163 конски сили и 400 Нм въртящ момент. Той беше представен за първи път в края на 2010 година. Разработен е на базата на познатия 2.4-литров, но е с намален ходов обем и оптимизиран разход на гориво. Това се постига с помощта на пиезоелектрически инжектори, които са с високо бързо действие и реагират прецизно ма командните електрически импулси за впръскване на гориво при високо налягане. По този начин се постига изключително ефективно изгаряне. За да се подобри още повече удоволствието от шофирането, експертите на Volvo са настроили турбокомпресорa така, че да предоставя висок въртящ момент още при ниски обороти.

Разход на гориво и въглеродни емисии при автоматична скоростна кутия със Start/Stop система:

S60 5,4 l/ 100 km 142 g/km

V60 5,7 l/ 100 km 149 g/km

S80 5,6 l/ 100 km 148 g/km

назад към всички