• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Volvo Ocean Race със специално издание на V90 CC

Производителят на премиум автомобили Volvo Cars представя специално издание на луксозния модел V90 Cross Country по случай старта на най-мащабната и продължителна околосветска регата Volvo Ocean Race.

Клиентите, които ще си купят ексклузивната версия на приключенското комби, ще допринесат директно за опазване на здравето на световните океани. Volvo Cars ще дари по 100 евро за всеки от първите 3 000 автомобила V90 CC Volvo Ocean Race, в подкрепа на научната програма на Volvo Ocean Race срещу замърсяването на океаните с пластмасови отпадъци. Цялото дарение, възлизащо на 300 000 евро, подчертава дългосрочния ангажимент на Volvo Cars за опазване на околната среда.

Екипът учени от Volvo Ocean Race оборудва яхтите в тазгодишното издание на регатата със специален набор сензори, които ще събират данни от някои от най-отдалечените части на океаните, включително информация за температурите, атмосферното налягане, теченията и скоростта на вятъра. Събраната информация ще се използва за изготвянето на още по-прецизни метеорологични прогнози и климатични модели, в помощ на учените по цял свят.

Освен това, яхтите ще измерват нивата на соленост, CO2и количествата водорасли в заобикалящата ги морска вода. Тези измервания, в комбинация с други научни данни, ще помогнат да се изгради още по-пълна картина за нивото на замърсяване с пластмасови отпадъци и отражението му върху живота в океана. Партньори в научната програма са специалистите от NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

„За нас е чест да подкрепим научната програма на Volvo Ocean Race, която ще ни помогне да задълбочим знанията си за здравето на океаните – нашият най-голям природен ресурс“, заяви Стюарт Темплар, директор „Устойчивост“ във Volvo Cars.

„Като компания ние работим за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, затова иновативният подход в този проект за справяне с основния екологичен проблем на човечеството, много ни допада – особено след като сме се насочили към електрическо бъдеще на автомобилите“.

Самият автомобил ще допринася за справяне с проблема със замърсяването на океаните, тъй като подовата му настилка ще се състои от еконил, произведен фабрично от 100% рециклиран найлон, включително от изоставени рибарски мрежи, събрани от морското дъно.

V90 Cross Country Volvo Ocean Race е проектиран от дизайнерите на Volvo, съвместно с група инженери от отдела за специални автомобили в Торсланда, Швеция, които отговарят за разработването на ексклузивни поръчкови модели, на ултра луксозните издания Excellence, както и на полицейските версии на V90 и V90CC. В основата на V90 Cross Country Volvo Ocean Race е настоящият модел V90CC, със стандартните характеристики, като задвижване на всички колела, увеличен пътен просвет и оптимизация на шасито за повече комфорт и контрол над управлението при всякакви пътни и метеорологични условия.

Експресивният дизайн и цветовата комбинация на екстериора и тапицерията отличават V90 Cross Country Volvo Ocean Race от останалите модели от серията 90 на Volvo. Интериорните детайли в матово сиво и ярко оранжево, представени за първи път в концептуалния модел от 2014 Volvo Concept XC Coupé, са комбинирани с кристално бял екстериорен цвят, уникални шевове на тапицерията и специални колела.

„V90 Cross Country Volvo Ocean Race е автомобил за всякакви условия, той може да бъде шофиран както по нормалните градски улици, така и извън утъпканите пътища”, заяви Дан Олсън, вицепрезидент „Специални превозни средства и аксесоари“ във Volvo Cars.

„Освен това включва широка гама от специално разработени характеристики, като интегрирано подвижно осветление, допълнителни изходи за захранване и водоустойчиви материи“.

Първите 3000 произведени коли ще се предлагат на 30 пазара в света, включително в повечето европейски държави, както и в САЩ, Япония и Китай.

назад към всички