• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Volvo гарантира 1000 км пробег на електричество

Следващата година компанията представя три нови концепта с разход на въглеродни емисии под 50 г/км

Volvo Car Corporation започна производството на тестови електрически автомобили, които могат да изминат с 1000 км по-голям пробег в сравнение с обикновен хибрид. Този най-нов проект на компания се подпомага от Европейския съюз и Шведската енергийна агенция. Първите готови концепти се очакват да бъдат показани пред обществеността през първото тримесечие на 2012 г.

„Това е поредно доказателство за енергийния фокус на Volvo в бъдеще. Всички знаем, че батериите в хибридите имат ограничена мощност. Ние ще създадем специален удължител, с който ще увеличим значително пробега на автомобила. Спокойно ще можем да изминем с него повече от 1000 км с разход на въглеродни емисии по-нисък от 50 грама на километър”, споделя с гордост Дерек Краб, вицепрезидент „Енергийно развитие” във Volvo.

Напредъкът на шведите се дължи на новите три цилиндрови бензинови двигатели на компанията, които ще допълват при нужда електрическото задвижване на предните колела. Агрегатите ще работят с петрол и етанол. За да могат да се интегрират успешно, ще бъде значително намален размерът на батерията под капака на автомобила.

Първото електрическо возило с удължен пробег ще бъде разработено на базата на Volvo C30. То ще разполага с трицилиндров двигател, който произвежда 60 конски сили (45 kW) при наличен резервоар за гориво от 40 литра. Агрегатът ще бъде свързан с 40 kW генератор и ще подпомага електрическия двигател на автомобила, за да образуват обща мощност от 111 к.с.

Вторият електрически концепт също ще бъде на базата на C30. Той ще разполага с по-мощен агрегат от 190 к.с., турбокомпресорна технология и шестстепенна автоматична скоростна кутия. Те ще бъдат подпомагани от 40 kW генератор и електрически мотор, разполагащ със 111 к.с. Така с обща мощност от 300 к.с. автомобилът ще ускорява от 0-100 км/ч за по-малко от 6 секунди.

Третият електрически автомобил с удължен пробег, който Volvo ще произведе, ще бъде на базата на V60. Той ще бъде със същите мощни технически характеристики като втория концепт на Volvo C30. Интересно е, че при скорост до 50 км/ч возилото ще бъде задвижвано изцяло от електричество. При по-висока скорост ще се задейства бензиновият двигател, докато се зарежда отново батерията, разположена под багажника на автомобила.

Трите нови концепта на Volvo ще бъдат разработени с безвъзмездна помощ от 1,2 милиона евро, предоставени от Шведската енергийна агенция. Целта е да се създаде перфектния електрически автомобил, който няма да замърсява околната среда, а ще гарантира изключителни условия на комфорт, лукс и удоволствие от шофирането, характерни за всяко едно Volvo.

назад към всички