• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Volvo Cars пуска 1000 тестови автомобила за подобряване на пътната безопасност

Скандинавският проект за споделяне на информация за пътната обстановка, базиран на облачна технология, се превръща в реалност
Volvo Cars, шведската транспортна администрация и норвежката администрация на обществената пътна мрежа работят заедно по проект, който ще позволи на автомобилите да споделят информация за пътните условия, свързани със състоянието на пътната настилка (например заледени участъци).
Информацията ще се споделя чрез мрежа, базирана в облака - революционен подход в подобряването на пътната безопасност. С увеличаването на тестовите автомобили от 50 на 1000 проектът бързо се движи към целта да направи технологията достъпна за потребителите в рамките на няколко години.
„Колкото повече информация се споделя на пътя, толкова по-малко изненади има. А когато шофираш, най-много се стараеш да избягваш изненадите“, казва Ерик Израелсон, ръководител на проекта Cooperative ITS (Интелигентни транспортни системи) във Volvo Cars.
„С оглед на това, разработихме сигнал за хлъзгав път, които уведомява водача за заледени участъци и допринася за по-ефикасната зимна поддръжка на пътищата. Ще добавим и сигнал за аварийни светлини, който ще съобщава на водачите, ако друго превозно средство в района е пуснало аварийните си светлини. С тези две първоначални функции имаме страхотна платформа за разработване на допълнителни функции за безопасност. Това е само началото“, продължава Ерик Израелсон.

Проектът е почти готов

Изследователският проект почти е достигнал етапа на реализиране: технологията е готова, а етапът на тестване и одобрение скоро ще започне. На този етап Volvo Cars ще увеличи броя на тестовите автомобили 20-кратно и ще разшири тестовата зона, като включи два големи скандинавски града: Гьотеборг и Осло. Заедно тези мерки ще осигурят по-пълна картина за това, как системата ще работи в реални зимни пътни условия.
По-добра зимна поддръжка на пътищата
Сигналът за хлъзгав път изпраща информация за заледените участъци и на пътната администрация, в допълнение към съществуващите измервателни станции по пътищата. Данните могат да помогнат на пътната администрация и изпълнителите, с които има договор, по-добре да планират и извършват зимната поддръжка на пътищата и бързо да реагират на променящите се условия. В допълнение към това норвежката администрация на обществената пътна мрежа ще направи независима оценка на системата, за да потърси допълнителни начини за употреба на данните при подпомагането на зимната поддръжка на пътищата в бъдеще.
Амбициозна стратегия за свързаност
Volvo Cars стратегически инвестира и установява нови партньорства, за да създаде решения, базирани на облачната технология. Сигналите за аварийни светлини и хлъзгави пътища са първите функции за безопасност в облака на Volvo. Разработването на сложна комуникация чрез мобилната мрежа е част от целта на компанията да предложи на клиентите си усещане за пълна свързаност.
„В бъдеще ще увеличим обмена на жизненоважна информация между превозните средства, както и между превозните средства и инфраструктурата“, казва Ерик Израелсон. „Има значителен потенциал в тази област, включително за по-безопасен трафик, по-комфортно пътуване и по-добър поток на трафика“, добавя той.
„Това ще ни доведе по-близо до нашата цел след 2020 г. да няма загинали или сериозно пострадали при инцидент с нов автомобил на Volvo. А и това е още един начин, по който философията „Създадено с мисъл за водача“ подобрява усещането при шофиране“, заключва Ерик Израелсон.

назад към всички