• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Труден успех за Groupama във Volvo Ocean Race

Регата пристигна в Оукланд, Нова Зеландия.

Интригата за първото място се заплете

Регатата Volvo Ocean Race пристигна в Оукланд, Нова Зеландия. Лидер продължава да бъде отборът на Groupama. Французите задържаха първата позиция с огромна доза късмет. В сряда максималната скорост на тяхната яхта беше 10 морски възела. Вторият в класирането, отборът на Telefonica, попадна на силен попътен вятър от северозапад и успя да поддържа през целия ден скорост от 17 морски възела. Така за много кратко време те успяха да съкратят преднината на Groupama до 100 мили, с което още повече завързаха интригата в най-трудното и престижно състезание по ветроходство в света.

Капитанът на лидерите Томас Ковил беше видимо притеснен при пристигането на регатата в Оукланд. „Не мога да се зарадвам, защото трудното тепърва предстои. Положихме много усилия, за да си осигурим комфортна преднина, но само за един ден Telefonica стопиха разликата с нас наполовина. Няма как да не сме притеснени, защото за по-малко от 24 часа те съкратиха осезаемо разстояние, което ние печелихме в продължение на 11 дни. Накрая се помнят само победителите. Затова не мога да се зарадвам истински в момента, защото знам, че до същинския финал има още цели 4 месеца и всичко може да се случи”, коментира Ковил.

Настроението в противоположния лагер беше на обратния полюс. Капитанът на Telefonica Андрю Кейп изрази увереност и оптимизъм, че много скоро техният отбор ще окупира първото място. „Мисля, че четири последователни победи на различни пристанища са достатъчни за Groupama. Оттук нататък ние ще направим и непосилното, за да ги оставим зад нас. Не е важен временният успех. Важен е финалният щурм, когато най-силно се проявява характера и майсторството на екипажа. Аз имам вяра в моите момчета. Знам, че те са най-добрите и знам, че на финала през юли ще триумфираме ние”, сподели емоционално Андрю Кейп.

Според организаторите и експертите на Volvo Ocean Race обаче истинският фаворит за златните медали продължава да бъде отборът на Puma Ocean Racing, който в момента е на трета позиция – на едва 35 мили от второто място. Екипажът, предвождан от Кен Рийд, също успя да направи силен финал непосредствено преди финиша във водите на Оукланд. Впечатление направиха изключително сдържаните и умерени коментари на Рийд при пристигането в Нова Зеландия. „Шансовете ни са малки. Все още имаме сили за нещо повече, но за момента по-важното за нас е да задържим третата позиция”, сподели американецът. Тези негови думи не бяха приети като чиста монета. Според запознати, Кен е подходил като истински стар „морски вълк”. „Той просто е оставил агънцата да си мислят, че са се измъкнали. Но истината е, че Groupama и Telefonica си нямат никаква представа, че Рийд ще ги гони до дупка и няма да ги остави на мира до последно”, коментираха оживено хората в Оукланд.

Сега предстои 11 - дневна почивка за участниците във Volvo Ocean Race. Или иначе казано – време е за парти, радват се уморените, но видимо доволни от допира със сушата моряци. Като най-интересен се очертава 17 март, събота. Тогава местните празнуват деня на Свети Патрик, като го отбелязват с тържествен парад, последван от истинска пролетна фиеста.

На 19 март регата Volvo Ocean Race отново ще изелезе в открити води. Следващата спирка е Итахай, Бразилия.

Volvo Ocean Race - цифри и факти:

Ø Първото състезание Volvo Ocean Race се провежда през 2001 г. Маршрутът е Саутхемтън – Кейп Таун – Сидни – Аукланд – Рио де Жайнейро – Маями - Балтимор – Ла Рошел – Гьотеборг – Киел;

Ø Volvo Ocean Race винаги стартира и завършва от европейско пристанище;

Ø Последните три старта на регатата започват от Испания;

Ø Първият победител във Volvo Ocean Race е отборът на Illbruck , Германия с капитан Джон Костецки от САЩ ;

Ø Последните две издания на надпреварата се печелят от един и същ модел яхта – Volvo Open 70;

Ø Всяка година над 1 милиард души проследяват на живо Volvo Ocean Race

Ø Тази година 66 телевизионни компании излъчват надпреварата на живо, като техните кадри достигат до 550 милиона домакинства;

Ø Тази година маршрутът на Volvo Ocean Race е дълъг 40 000 морски мили. Яхтите ще преминат последователно през пристанищата на Аликанте – Кейп Таун, Абу Даби, Саня, Аукланд, Итахая, Маями, Лисабон и Лориент;

Ø През 2011-2012 шест отбора се борят за първото място – екипажи от САЩ, Франция, Испания, ОАЕ, Китай и Нова Зеландия.

Ø Ежедневна актуална информация за Volvo Ocean Race може да намерите на http://www.volvooceanrace.com/en/home.html

назад към всички