• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Световна премиера на изцяло новото Volvo XC90

Този автомобил ще разтърси представите Ви за красота, лукс и иновативни технологии

Няколкомесечните спекулации приключиха днес, след като Volvo Cars разкриха своето изцяло ново Volvo XC90, с което изпълниха обещанието си да представят визуално поразителен, седемместен SUV с премиум качество и водещи в световен мащаб функции за безопасност, нови двигатели и технологии, ненадмината комбинация от мощност и икономия на гориво и превъзходни детайли в интериора.
Подготвяно в продължение на три години и част от инвестиционна програма на стойност 11 милиарда долара, изцяло новото XC90 бележи началото на нова глава в историята на Volvo, като улавя бъдещата посока на своя дизайн, внедрява своя собствена гама от нови технологии и използва своята нова платформа Scalable Product Architecture (SPA).
„Това е един от най-важните дни в историята ни. Ние не просто пускаме нов автомобил на пазара, а поставяме ново начало на нашата марка. Този ден бележи началото на нова ера за нашата компания. Моделът XC90 проправя пътя за портфолио от вълнуващи нови автомобили, които ще се появят в следващите години", заяви Хакан Самюелсон, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Car Group.
Новото лице на Volvo
Символизиращо този исторически ден в 87-годишната история на Volvo, изцяло новото XC90 ще бъде първият от автомобилите на компанията, който ще носи новата, по-открояваща се желязна марка на компанията, в която емблематичната стрела е елегантно изравнена с диагоналната черта, минаваща през радиаторната решетка. Заедно с Т-образните дневни светлини, наречени „Чука на Тор“, желязната марка въвежда изцяло нов, отличителен и уверен облик за предстоящите поколения автомобили на Volvo.
По-големият преден капак на XC90 с новия му релеф, страничната линия и заострените рамене, свързани с подобните на татуировка нови задни светлини, са други важни отличителни белези на дизайна, които ще бъдат отразени в цялата гама.
За да се добавят по-видими „мускули“ отстрани, XC90 се предлага с гама от джанти с размери до 22 инча.
„Цялостното впечатление, както външно, така и вътрешно, има силна връзка с ключовите елементи на шведския начин на живот: обширното пространство, култът към светлината и наблягането върху благополучието“, казва Томас Ингенлат, старши вицепрезидент в дизайнерския отдел на Volvo Car Group.
Първият SUV без компромиси
Моделът XC90 е категорично доказателство на стратегията „Volvo от Volvo“. Изключителното съчетание на лукс, простор, многофункционалност, ефективност и безопасност ще въведе SUV сегмента в ново измерение, точно както това бе постигнато от първия модел XC90 през 2002 година.
„SPA ни позволи да създадем първия в света SUV без компромиси“, казва д-р Петер Мертенс, старши вицепрезидент в отдела за изследователска и развойна дейност на Volvo Car Group. „Получавате усещане за контрол, обширно вътрешно пространство и гъвкави възможности в съчетание с пъргавината и плавния комфорт на много по-малък и по-нисък автомобил. Приливът на адреналин, който е от ключово значение за истинското удоволствие от шофирането, се осигурява от двигатели, които предлагат ненадмината комбинация от мощност и екологичен работен режим. И тъй като XC90 носи емблемата на Volvo, безопасността от световна класа е стандарт.“
Ненадмината комбинация от мощност и икономия на гориво
Новото XC90 предлага гама от двулитрови четирицилиндрови двигатели Drive-E, които до един предоставят изключително съчетание от ефективност и икономия на гориво.
На върха на XC90 гамата е Twin Engine, който съчетава двулитров четирицилиндров двигател с механичен и турбокомпресор с електрически мотор. Той предлага несравнима комбинация от мощност и екологичен работен режим: около 400 конски сили и въглеродни емисии около 60 г/км (нов европейски цикъл на шофиране).
Най-всеобхватен стандартен пакет за безопасност
Изцяло новото XC90 предлага най-всеобхватния и технологично усъвършенстван стандартен пакет за безопасност, наличен в автомобилната индустрия. Той включва две технологии за безопасност, приложени за първи път в света: пакет за защита от внезапно напускане на платното и система за автоматично спиране на кръстовище.
При внезапно напускане на пътното платно изцяло новото Volvo XC90 отчита случващото се и предните предпазни колани се затягат, за да бъдат пътниците в изправено положение. За да се предотвратят травми на гръбначния стълб, между седалката и рамката й е внедрена функционалност за абсорбиране на енергията. Тя смекчава вертикалните сили, които могат да възникнат, ако автомобилът направи по-твърдо приземяване.
Изцяло новото XC90 е първият автомобил в света с технология, която осъществява автоматично спиране, ако водачът завие пред бързо приближаващо превозно средство. Това е често срещан сценарий по натоварените градски кръстовища, както и по магистралите, където разрешената скорост е по-висока.
„City Safety“ става общото наименование за всички функции за автоматично спиране на Volvo Cars, които се предлагат като стандартно оборудване в изцяло новото XC90. Понастоящем те обхващат защитата на превозни средства, велосипедисти и пешеходци, минаващи пред автомобила - както през деня, така и през нощта.
„Тези нови технологии ще ни приближат значително повече до нашата идея, която планираме да постигнем до 2020 г. - никой да не загине или да не претърпи сериозно нараняване в нов Volvo автомобил“, казва д-р Мертенс. „Нашата изходна точка по отношение на безопасността днес е същата, каквато е била при създаването на компанията преди почти 90 години: ситуации от реалния живот. Ние изучаваме данните. Правим изчисления. Въвеждаме иновации. Резултатът е един от най-сигурните автомобили, създавани някога.“
Три приоритетни области ще помогнат на Volvo Cars да постигнат Визия 2020: сигурност, свързваемост и автономно шофиране.
„С модела XC90 ние правим първата стъпка към автомобили със самостоятелно управление. Нова функция, която автоматично следва предното превозно средство при движение със спиране и потегляне ще осигури радикално опростено, полуавтономно шофиране“, обяснява Лекс Керсемейкърс, старши вицепрезидент, отговарящ за продуктовата стратегия и управлението на автомобилните серии на Volvo Car Group.
Луксозен интериор
Интериорът на XC90 е най-луксозният, проектиран досега за автомобил на Volvo. Най-забележителната му черта е конзола за управление със сензорен екран, подобен на таблет, която формира основата на една изцяло нова система за управление в самия автомобил. Тази система е на практика лишена от бутони и представлява изцяло нов начин, по който водачите да управляват автомобила си и да използват широк набор от интернет-базирани продукти и услуги. Също така тя допринася и за създаването на интериор, който е модерен, просторен и подреден.
„Новият интериор е изчистен и подреден, като същевременно продължава да излъчва изтънчената увереност и официалност, които очакват клиентите от един луксозен SUV. Простотата е изцяло в унисон с нашето наследство, завещано ни от скандинавския дизайн. Тя отваря обширно пространство и ни дава възможност да създадем една модерна и луксозна вътрешна архитектура“, казва г-н Ингенлат.
Интериорът на новото XC90 съчетава материали като мека кожа и дърво с ръчно изработени детайли, включително скоростен лост от кристално стъкло Orrefors, известният шведски производител на стъкло, и шлифовани като диамант бутони за старт/стоп и регулиране на звука. Майсторската изработка остава на преден план по време на цялата развойна дейност.
Истинският седемместен SUV XC90 е снабден с нови, иновативно проектирани седалки, които също освобождават вътрешно пространство за пътниците на втория и третия ред седалки. Третият ред предлага водещ в класа си комфорт за двама пътници с ръст до 170 см.
Една от най-добрите аудио системи в света
Моделът XC90 предлага една от най-добрите аудио системи в автомобилния свят, след като аудио експертите на Volvo Cars обединиха усилия със своите колеги от известната британска компания за аудио оборудване Bowers & Wilkins.
Първокласната система в XC90 разполага с усилвател клас D с мощност 1400 вата и 19 високоговорители Bowers & Wilkins. Освен това тя включва един от първите вентилирани събуфери в автомобил. Вградена в каросерията на колата, тя превръща цялото вътрешно пространство в гигантски събуфер.
За синхронизирането на звука и координацията на високоговорителите е използван най-новият софтуер за обработка на звука. Това води до емоционално изживяване в автомобила, което би ви дало изпълнение на живо от световна класа.
Две основни теми в аксесоарите
Изцяло новото XC90 се предлага с гама от аксесоари, които дават възможност на собственика да създаде един действително персонализиран автомобил. Има две основни теми в стила на екстериора:

• Пакетът Urban Luxury съчетава цветово координиран боди кит с полирани детайли от неръждаема стомана, като предни декоративни рамки, предни и задни предпазни кори и странични бордове. 21-инчови ексклузивни полирани джанти допълват елегантния вид.
• Комплектът Rugged Luxury подсилва усещането за здравина на XC90 с екстериори елементи от технологичен черен мат, защитни кори от неръждаема стомана, прагове с осветление и интегрирани ауспуси. Този вариант се допълва от уникални 22-инчови джанти.

назад към всички