• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Спешна помощ възхвалява Land Rover Defender

В Англия са категорични, че моделът е спасил

стотици животи през зимата

Тази зима беше по-тежка от всички останали през последните 10 години. С това твърдение биха се съгласили не само всички българи, но и половин Европа. Англия не прави изключение. Само за една седмица центровете за спешна помощ в Лондон са получили близо 1 000 обаждания за хора, изпаднали в беда в трудно достъпни райони от покрайнините на британската столица. За щастие медиците успяват да достигнат до всяко едно от тези места, благодарение на безкомпромисните 4х4 качества на Land Rover Defender.

В британската автомобилна компания може би са усещали предстоящата тежка зима. Затова непосредствено преди първите снегове, в края на миналата година, Land Rover организира специален курс за обучение на шофьори от бърза помощ, Червения кръст, полицията и пожарната. В курса участие вземат 27 водача, като той се провежда едновременно в 10 центъра на марката на територията на Англия. В него участват най-добрите инструктори и механици на Land Rover. Те предават знанията си как най-ефективно човек може да се справи със снежните и заледени пътни участъци. Показват и трикове, как се преминава през водна стихия, дори когато тя стига до височината на предния капак на автомобила. В основата на успешното придвижване е уникалната по рода си система Terrain Response, патентована от Land Rover. С нейна помощ няма недостъпни места, ако шофьорът е опитен и подходи разумно към съответната пътна обстановка. Не на последно място е и изборът на качествени зимни гуми, разбира се.

След края на обучението дори най-опитните водачи на спешните центрове се съгласяват, че са научили неизвестни за тях техники. Днес, два месеца след тежките метеорологични условия, те признават, че са спасили редици човешки животи, благодарение на знанията, добити от специалистите на Land Rover. Не случайно част от шофьорите, участвали в обучението, помагат в съседни райони при изключително спешни случаи. Така например медици и пожарникари от Лондон се притичат на помощ с техните Defender-и на колеги на изток от столицата, в трудно и тежко достъпни райони, в близост до Дербишър и Лестър.

Огнеборци с ужас разказват, с каква мъка достигат до отдалечена хижа в планината, обхваната в пламъци. Те получават тревожно обаждане в ранните сутрешни часове от двойка, която алармира за спешен случай. Къщата, в която са отседнали, гори, а навън снежната стихия показва най-тежките черти от своя характер. Пожарникарите реагират мигновено. С Defender те се изправят лице в лице със зимата, рискувайки собствения си живот. Обученият от Land Rover шофьор минава буквално през горите на ада, за да достигне до въпросната хижа. Път нямало. Осветление също. Наоколо било пълна тъмница, дърветата били натежали и увиснали, докато снеговалежът не спирал. „Бяхме задали координатите на хижата на GPS и просто следвахме линията”, спомня си един от огнеборците. „Молихме се, автомобилът да не спре, защото знаехме, че не разполагаме с много време. Хората ни чакаха. Те можеха да изгорят, или да измръзнат. Температурите бяха много под нулата, а вятърът просто сковаваше крайниците за секунди”, спомня си още той. За щастие Defender не ги предава. Пожарникарите стигат, точно когато хората са загубили всякаква надежда.

Шофьор от Червения кръст, обучен в центъра на Land Rover също си спомня за нечуваната зима. Всеки ден в продължение на месец той транспортира медици до отдалечените планински селища. Всяка сутрин жена му го изпращала с молба просто да се прибере у дома вечерта. Човекът си спомня, че в продължение на две седмици положението било бедствено. Пътища нямало, а снегът на места надхвърлял един метър. „Бях с Defender”, спомня си той. „И точно в тези случаи не бих се доверил на друг автомобил”, категоричен е спасителят.

Според мнозина най-тежкият период от зимата премина. Някои от центровете за спешна помощ вече изпращат своите благодарности на центровете за обучение на Land Rover. От британската автомобилна компания гарантират, че сътрудничеството им ще продължи и занапред. Те уверяват, че в бъдеще ще продължават да разработват нови технологии, с които човекът умело да се бори срещу природните бедствия и стихии с Негово Величество – Автомобилът.

назад към всички