• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Системата на вратите за улеснен достъп в новия Ford B-MAX е сбъднатата мечта на дизайнерите

Ford разкри уникална система за отваряне на вратите, която осигурява ненадминато улеснен достъп в новия B-MAX.

Системата на вратите за улеснен достъп е интегрирала централните колони във вратите на мултифункционалния автомобил, осигурявайки 1.5 метра безпрепятствено пространство от двете страни на колата и намалявайки ежедневния автомобилен стрес.

Повечето задни врати осигуряват около половината от това пространство при отваряне. Например, при прекия конкурент Opel Meriva максималният достъп на задните врати е не повече от 0.7 метра широчина.

„Врати като тези в B-MAX са мечта на дизайнерите от много години,” заяви Стивън Лам, Директор екстериорен дизайн във Ford-Европа. „Ние заимствахме концепцията от идеята в една дизайнерска скица, която се превърна в стилен и многообразен автомобил.”

„Амбицирахме се да изградим наново за себе си представата за малък автомобил,” допълни той. „Хората се борят с предизвикателствата на все по-малкото свободно място в града и искахме да намерим ново решение.”

За да развием концепцията, наш екип прекара няколко дни в изследване на шофьорите и техните навици – ходенето на пазар или взимането на децата от училище – за да разбере какво точно искат шофьорите от компактните автомобили.

Инженерите приеха предизвикателството да произведат безопасен и практичен автомобил, който ще посрещне тези нужди. Те преместиха високоякостната структура от централните колони и я интегрираха директно във вратите, за да осигурят отлична защита при страничен удар.

Специална ултраздрава стомана, която дава до 5 пъти повече здравина от конвенционалната мека стомана, е използвана в ключови части от каросерията и вратите, за да осигури изключително здрава и твърда структура, без да се увеличава теглото.

Процесът включваше множество тестове и анализи на всеки етап. За повече от три години бяха проведени над 1000 подробни компютърни симулации за оптимизиране на резултатите при страничен удар; всяка симулация отнема 24 часа и използва еквивалента на мощността на 8 ултрамодерни компютъра. След това бяха проведени тестове в реалния живот посредством допълнителни 50 странични удара.

„Разработихме каросерията така, че да запази предимствата на новата концепция за отваряне на вратите, и същевременно да е здрава, твърда и лека,” сподели Дарън Палмър, Директор по качеството на продуктовото развитие във Ford-Европа. „Създаването на здраво и твърдо купе е страхотно за пътното поведение. B-MAX е толкова устойчив колкото Fiesta и носи също толкова удоволствие от управлението.”

Интериорът на B-MAX има характеристики, които максимално се възползват от Системата на вратите за улеснен достъп. Предната пасажерска и задните седалки могат да се сгъват, образувайки голям, равен под, удобен за товарене на всичко – от колела до мебели в плоски кашони.

„Тази концепция на вратите означава, че може да товариш през страничните врати наистина голям багаж, дълъг над 2.3 метра,” коментира Ърнст Райм, Главен дизайнер по интериора във Ford-Европа. „Това прави пътуването до магазина за мебели или дори за ден до плажа със сърфа лесно осъществимо.”

назад към всички