• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Проектът Задругата на орела на Българското дружество за защита на птиците е националният победител за 2013 г. в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство

София, 4 декември 2013 г. – За 16-и път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческата идентичност на България. Наградите се връчиха на победителите на 3 декември, от 18.30 ч., по време на официална церемония в Националния исторически музей в тържествената „Слънчева зала“.

През 2013 г. в програмата се включиха общо 65 проекта от цялата страна, в двете категории – опазване на околната среда (29 участници) и културно наследство (36 участници). По преценка на журито, освен националния победител, бяха определени още две поощрителни награди.

Основна цел на Дарителската програма винаги е бил стремежът, освен финансово, тя да подкрепя с разгласа усилията на множество институции, колективи и индивидуални участници да съхранят националната ни уникалност и идентичност.

Проектът Задругата на орела на Българското дружество за защита на птиците е големият победител в Дарителската програма на Мото-Пфое през 2013 г. Разработката предвижда работа в две основни направления: развитие на групите на пазителите чрез въвличането им в преки природозащитни дейности и повишаване на обществената подкрепа за царския орел чрез насърчаване на устойчив местен поминък, чрез проучване храната на вида, развитие на еко туризма и мониторинг на резултата от дейностите по проекта. Наградата от 10 000 лв. и почетен плакет бяха връчени на автора на проекта Димитър Демерджиев от Борис Мареков – съоснователя на Мото-Пфое и собственика на фирмата Филип Пфое.

Първата поощрителна награда се присъди на фондация „Движение на българските майки“ и проекта им ЕлПасо – хипотерапия с децата от с. Доганово – създаване на био градина и книга на билките в ранчото. Целта е да се запознаят децата от Дома за деца лишени от родителски грижи в с. Доганово с живота в стопанството, отглеждането и грижата за животните, обич и знания за природата. Повече от две години 7 деца посещават два пъти месечно ранчото, учат и се грижат за животните и растенията, садят зеленчуци, събират билки и се учат да яздят чрез хипотерапия. Каролина Шойлева – член на управителния съвет на фондация „Движение на българските майки“ – получи наградата в размер на 6000 лв. и плакет, връчени й от Пенка Иванова – Директор дирекция „Достъп до образование“ в Министерство на образованието и науката и Димо Николов – Управител на Мото-Пфое.

Проектът „Градината на символизма“ на Националния литературен музей спечели втората поощрителна наградата в 16-ото издание на Дарителската програма. Целта му е създаването на екологичен център – възстановка на стар градски двор от началото на ХХ век и превръщане на двора на къщата-музей „Христо Смирненски“ в уникален „литературен парк“, където по оригинален и интригуващ начин ученици, студенти и посетители да бъдат запознавани едновременно с природата и с културната памет на София. Проектът бе награден със сумата от 4000 лв. и плакет, които връчиха Министъра на културата Петър Стоянович и Управителя на Мото-Пфое Атанас Фурнаджиев.

Всички проекти-кандидати в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство през 2013 г. получиха почетен диплом.

Медиен партньор в тазгодишното издание на Дарителската програма на Мото-Пфое бе National Geographic, които предоставиха едногодишен абонамент за списанието на всеки от спечелилите проекти.

Чаровната Ина Георгиева, главен редактор на сп. „Твоят бизнес“, бе водещ на събитието. Ученици от столичното 90-то СОУ "Ген. Хосе де Сан Мартин", ансамбъл “Люлин” – един от кандидатствалите тази година проекти – изпълниха шопски танци.

В изданието на Дарителската програма за 2013-та председател на журито бе д-р Петър Янков – виден еколог и природозащитник. Членове на журито бяха още: г-н Игор Чипев – Дирекция „Културно наследство”, Министерство на културата, г-жа Михаела Люцканова – Младши експерт, Дирекция „Политики по околната среда”, Министерство на околната среда и водите, г-жа Тотка Иванова – Държавен експерт в дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието", Министерство на образованието и науката и г-жа Александра Янкова – ПР специалист и дългогодишен партньор по Дарителската програма.

За 17 години от съществуването си Програмата има 1011 участвали проекта, от които 73 са наградени с общо 268 000 лв., включително тазгодишните участници.

Пълна информация за 17-годишната история на Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство, включително всички досегашни победители, може да се намери на www.motopfohe.bg

назад към всички