• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Проектът „Делфини и хора – съжителство в морето” е националният победител за 2015 г. в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство

Проектът „Делфини и хора – съжителство в морето” с автор Сдружение за дива природа Балкани е избран на първо място в тазгодишния конкурс на Мото-Пфое.
Проектът получи с 10 000лв., плакет и грамота. Наградата му връчиха г-н Филип Пфое собственик и управител на Мото-Пфое и д-р Петър Янков виден еколог и природозащитник от Българското дружество защита на птиците по време на тържествена церемония в Националния исторически музейна 02.12.2015г.

Делфините са може би най-близкия до нас, хората, морски обитател. Те са необикновени и социални същества, при които не само инстинктите са определящи – общуват помежду си, умеят да се забавляват и дори да ни разбират.
Конфликтът на рибарите с делфините може да бъде решен, твърдят авторите на проекта-победител от Сдружение „Балкани”, чрез инсталирането на акустични репелентни устройства, т.нар. пингъри, които отблъскват делфините със звук и по този начин опазват мрежите и улова в тях. Това е иновативен подход, при който устройствата се монтират на рибарските съоръжения и се проследява ефектът им. Осъществява се в интензивно взаимодействие с рибарската общност, в опит да се повиши знанието им за делфините и да се намали негативното отношение към тях – основна предпоставка за опазването на тези защитени видове.

Журито на Дарителската програма избра още два проекта като финалисти в сезон 2015г.
Едната от двете поощрителни награди отива за проекта “Възраждане на стари занаяти в град Сопот чрез доизграждане на занаятчийски ателиета в Етнографски и занаятчийски център Сопотски еснафъ”. Автор на проекта е Къща музей ”Иван Вазов”.
Досега са изградени и действат уникална за България демонстрация, представяща „Пътя на вълната” и детската школа „МайсторЧета”. Когато започнат да работят грънчарско и ковашко ателие, ще завърши първи етап от програмата в гр. Сопот за възстановяване и съхранение на стари занаяти, привличане на нови посетители в етнографския комплекс и онлайн демонстрации. Градът с богата възрожденска история и славно минало очаква нови гости, благодарение на осъществяването на този проект.
Награда от 5 000лв., плакет и грамота бяха връчени от г-н Атанас Фурнаджиев и Заместник министър на културата доц.д-р Бони Петрунова на Стефан Филчев – директор на Къщата музей „Иван Вазов”.

Другата поощрителна награда тази година е за Сдружение за опазване „Една природа” с проект „Изложба в обем – възприятие чрез допир на животните от Черно море”
„Изложба в обем – възприятие чрез допир”, на Сдружение за опазване „ЕДНА ПРИРОДА” в партньорство с Регионален исторически музей Бургас, е насочен към осъществяване на интерактивна изложба за незрящи, показваща най-интересните и запомнящи се черноморски обитатели. Тази група от хора е напълно пренебрегната в работата на музеите, при създаването на изложби и организирането на събития. Дори сградите на постоянните експозиции са непригодни за посещение на незрящи хора. Пътуваща изложба с 3D-макети в естествени размери на 15 вида риби и на делфини, черупки от черноморски мекотели, морски кончета, игли и раци, аудио система с характерни звуци и текстове на брайловата азбука ще даде възможност на незрящи и зрящи хора от цяла България да се докоснат до част от черноморските обитатели и да научат интересни факти за тях.
Награда от 5 000лв., плакет и грамота бяха връчени от управителя на Мото-Пфое г-н Димо Николов и д-р Петър Янков, председател на журото.

За пореден път Дарителската програма за опазване на природното и културно наследство обедини милеещите за духовността и наследството на родината. Тази година 43 кандидати от цялата страна участваха със свои проекти за опазване на околната среда и съхранение и развитие на културното ни наследство. За 18-годишната си история, включително и през 2015 г., по Програмата са кандидатствали над 1108 проекта, от които 80 са наградени с общо 308 000 лв.


В изданието на Дарителската програма за 2015-та председател на журито бе д-р Петър Янков – виден еколог и природозащитник. Членове на журито бяха: арх. Христо Ганчев – Държавен експерт в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата, Христина Маркова – Главен експерт в дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в Министерство на образованието и науката и Екатерина Попова – държавен експерт в отдел "Стратегии и програми за околната среда", Дирекция "Политики по околната среда" в Министерство на околната среда и водите.
Новият сезон 2016г. на Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство ще стартира в края на първо полугодие на 2016г.

назад към всички