• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Предизвикателство пред инженерите на Ford: Проектиране на глобалния нов Focus за все по-високото и по-едро население на земята

Представяйки глобалния нов Ford Focus, дизайнерите и инженерите на Ford се сблъскаха с много предизвикателства. Нещо, за което вероятно клиентите не си дават сметка, е, че дължината се е увеличила, за да отговори на различните и увеличаващи се размери на водачите от цял свят.

Стандартната представа за размерите на хората от различните страни може да е заблуждаваща. По тази причина Ford използва последните 3D данни за човешкото тяло и ги приложи към различни възраст и раса, за да се увери, че отговарят на хората по света.

„Използваме глобална статистическа база данни, която ни дава точни представи за размерите на водачите от различните части на света,” коментира Ралф Гезанг, Инспектор по пътната обстановка. „Данните ни послужиха не само за височината, но и за различните видове телосложение. Тази информация ни позволи да се уверим, че над 97% от възрастното население на света може да седи удобно в новия Focus.”

Базата данни включва една от най-модерните антропометрични информации (данни, събрани от измерването на хора с цел установяване на разликите във физиката им), като е направено сечение сред възрастни хора от различни континенти, които са сканирани с лазер от главата до петите.

Например, преди 3 години 12 000 немци са били сканирани от SizeGERMANY (джойнт венчър на Human Solutions GmbH и Института Hohenstein – две компании в сферата на

ергономията/сканирането на човешкото тяло и облеклото/текстила). Тази информация бе добавена към съпоставима база данни за хора от Китай, Япония, Северна и Южна Америка, създавайки компютърен 3D модел на хората с точните им размери, като височина, обиколка на талията, обиколка на ханша и дължина на краката.

Инженерите на Ford използваха тази информация, за да направят виртуален проект на интериора на автомобила, вземайки предвид пространството, комфорта и безопасността на водача и пътниците.

„Последните 3D данни за човешкото тяло повлияха директно разработката на седалките, формата на подглавниците и регулирането на волана и педалите,” коментира Ралф Нюрнберг, Мениджър по енергомичномията на купето. „Мястото за главата и краката на пътниците отзад също бе повлияно при визуализациите на 3D модела на човешкото тяло в нашите компютърни симулации за новия Focus. Освен множеството регионални различния, последните 3D данни за човешкото тяло отразяват и факта, че населението по света става все по-високо и тежи повече, а новият Focus взима предвид тази тенденция.”

Според научните изследвания средната височина на хората в индустриалните части на света е нарастнала с 10 см за последните 150 години, отчасти поради по-добрите условия на живот и по-добрата храна. Този вид исторически данни може да се използват за предсказването на потенциалния бърз растеж на хората от развиващите се страни.

Външните площи на автомобила също са обект на такава щателна проверка както вътрешните. Например, в някои региони на света, средната височина и дължината на ръцете е осезаемо по-малка, отколкото в останалия свят. За тези региони максималната височина на отваряне на задния капак е снижена за по-голямо удобство.

Общият резултат показва, че новият Focus комбинира стилен, аеродинамичен външен дизайн със силно конкурентно вътрешно пространство. Вземайки предвид целия диапазон от форми и размери на клиентите по света, инженерите на Ford са се постарали независимо в коя част на света се продава новият Focus, той да е достатъчно добър за своите клиенти.

назад към всички