• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Новото Volvo XC90 е титан в безопасността

Шведският SUV идва с безпрецедентни системи за сигурност

Новото Volvo XC90 ще се предлага стандартно с едни от най-софистицираните и технологични системи за сигурност, познати на автомобилната индустрия. С този дългоочакван нов модел шведският бранд се доближава с една крачка напред до глобалнта стратегия на марката – през 2020 г. да няма загинали или сериозно пострадали във Volvo автомобил по време на пътен инцидент.
Новият 7-местен премиум SUV XC90 ще се предлага стандартно с две напълно нови за света технологии за безопасност. Първата от тях е Run-off road protection. Това е пакет, който предпазва водача и спътниците от внезапно напускане на пътното платно. Това може да се случи, ако шофьорът се е разсеял за миг или е заспал зад волана. Лошото време също може да е причина за фатален инцидент. Тази технология е повече от наложителна и това го доказват последните проучвания на Volvo Car Group. Изследванията на компанията сочат, че половината от катастрофите в САЩ са поради напуснал пътното платно автомобил. В Швеция цифрите също са стряскащи – 1/3 от катастрофите в скандинавската държава са с участие на само един автомобил. Затова Volvo внедрява стандартно в новото XC90 - Run-off road protection. Пакетът включва редица системи. Една от тях е Lane Keeping Aid, която може да втвърди волана и да го насочи в правилната посока, в случай, че автомобилът регистрира внезапно напускане на пътното платно. Друга система е Rest Stop Guidance, която разпознава умора във водачите и ги напътства да открият най-близкото място за почивка. Интересна и най-вече полезна е и функцията Safe Positioning Capability, чрез която коланите в автомобила се затягат рязко, за да държат водача в изправено положение при внезапно напускане на пътното плано. Специалната конструкция на седалките от друга страна позволяват предпазване на гръбначния стълб на човека посредством вертикални възглавници, които при сблъсък абсорбират 1/3 от енергията.
Втората напълно нова технология, вградена стандартно в XC90, е Аuto brake at intersection capability. Тази система автоматично задейства спирачките, ако шофьорът не реагира, в случай че при маневра автомобилът се насочва към друга приближаваща кола. Това е характерен сценарий, както при натоварени кръстовища в града, така и при движение с висока скорост по магистрала.
Новото Volvo XC90 ще се предлага още с редица иновативни системи за сигурност. Функцията Pre-crash protection in rear impacts действа посредством радари, които засичат неизбежен удар отзад от приближаващ автомобил. В такъв случай коланите се затягат автоматично, спирачките на автомобила се задействат, за да омекотят удара, а светлинни сигнали започват да мигат, за да предупредят и шофьора на задния автомобил, че предстои сблъсък. Новият швед XC90 ще се предлага и с последно поколение система против преобръщане - Roll Stability Control. Тя работи на базата на сензори, които изчисляват риска от преобръщане. При подобна ситуация се задейства спирачната система на автомобила върху едно или повече колела, както и автоматично се намалява въртящият момент на двигателя.
Стандартно в новото XC90 ще бъде внедрена и вече утвърдената система City Safety, която помага на водача да избегне нискоскоростни сблъсъци, като предпазва дори велосипедисти и пешеходци. В най-новият SUV на Volvo ще бъдат налични и всички добре познати системи за сигурност сред които защита при камшичен удар (WHIPS), функция за предупреждение за обект в мъртвата точка (Blind Spot Information System), технология за разпознаване на пътните знаци (Extended Road Sign Information), Queuse Assist, която позволява безопасно и комфортно следване на автомобила отпред в случай на задръствания, адаптивен круиз контрол (Adaptive Cruise Control) и още много други ситеми в помощ на водача.
За да предпази пътниците в купето максимално, новото XC90 е изградено от най-здравата налична борова стомана в света, която формира около 40% от теглото на автомобила. Конструкцията на купето е проектирана по специален начин, като клетка, която трябва да предпази всички вътре в автомобила при всички видове сценарии на пътен инцидент.

назад към всички