• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

НОВИЯТ JAGUAR XE SV PROJECT 8

 

Вторият колекционерски автомобил от SVO след успешния F-TYPE Project 7 от 2014 г., Project 8 е ръчно изработен седан с четири врати и динамика на суперавтомобил – създаден да въодушевява водачите ентусиасти, с изключително съчетание на експлозивна мощност, динамична пъргавина и задвижване на четирите колела. За гарантиране на ексклузивност ще бъдат произведени не повече от 300 броя, като всеки ще бъде сглобен в Техническия център на SVO в Ковънтри.

Джон Едуардс, Изпълнителен директор на Jaguar Land Rover Special Operations, каза: „Целта на съществуването на SVO е да произвежда водещи автомобили, които задават нови хоризонти по отношение на лукс, динамика и проходимост върху всякакви терени. Project 8 е чудесен пример за това какво става, когато се даде възможност на ентусиазирани дизайнери, инженери и производствени специалисти да създадат екстремен, мощен спортен автомобил без компромис.

Project 8 ще бъде сглобяван ръчно в новия Технически център на SVO и ние сме уверени, че нашите ентусиазирани и взискателни клиенти ще обичат да шофират Project 8 толкова, колкото нас!“

Project 8 е ексклузивно оборудван с най-тунингованата версия на 5-литровия бензинов двигател V8 с компресор суперчарджър на Jaguar Land Rover. Силовият агрегат с 600 к.с. с титаниевапроменлива активнаизпускателна система се допълва от системата за задвижване на всички колела на Jaguar и заимствана от моторните спортове аеродинамика, за да постигне максимална скорост от 322 км/ч и ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,3 секунди*, което прави Project 8 най-бързо ускоряващия Jaguar досега.

От изключително значение за динамиката на най-фокусирания върху пистата автомобил, произвеждан някога от SVO, Project 8 включва редица целенасочени модификации на панелите на олекотената алуминиева каросерия на награждавания XE, включително: броня от карбонови влакна с усъвършенствани отвори за охлаждане, вентилиран преден капак от карбонови влакна, разширена каросерия, покриваща 20-инчови ковани алуминиеви джанти, регулируем преден сплитер, плоска защита под каросерията, задна броня от карбонови влакна, заден дифузьор и регулируемо задно аеродинамично крило. Project 8 ще бъде най-лекият седан с двигател V8 в гамата на Jaguar.

Марк Стантън, Директор, SVO, каза:„Наистина успяхме да отприщим потенциала на нашите инженерни и дизайнерски екипи за създаването на Project 8. Ние сме в началото на много предизвикателна и вълнуваща развойна програма, която предвижда да се фокусираме върху това да гарантираме, че Project 8 ще предложи състезателна динамика на ниво, към което Jaguar не се е стремяла преди.

Екипът на SVO е пълен с ентусиасти по мощните автомобили, от които сега се изисква да вложат знания и дух от моторните спортове в нещо, което практически е суперавтомобил с 4 врати.“

За да осигури оптимална динамика на пътя или пистата, Project 8 прибавя към предното окачване с двойни носачи и задното окачване тип Integral Link на XE по-здрави пружини и ръчно регулируеми амортисьори с променлива твърдост (което снижава с 15 мм височината на возията за употреба на писти), въвежда за първи път нова карбоно-керамична спирачна система, за първи път използва характерните за Формула 1 керамични лагери на колелата от силициев нитрид в несъстезателен автомобил и включва заден електронен активен диференциал с маслен кулер, въведен за първи път при XE.

Високодинамичната тема продължава в купето с деликатна облицовка от лъскави карбонови влакна и Alcantara на спортния волан, инструменталния панел и панелите на вратите на Project 8. Осемстепенната трансмисия Quickshift може да се управляваот алуминиеви пера за смяна на предавките, разположени зад волана или от централен лост Pistolshift – още едно нововъведение при XE.

Project 8 е и първият Jaguar, оборудван със специален режим Track (писта), който настройва системите за задвижване и контрол на стабилността за употреба на писти и ускорява реакциите на горивния дросел и волана за максимална прецизност и обратна връзка с водача.

При пускането му в продажба Project 8 ще бъде наличен в две спецификации. Стандартният четириместен модел включва най-новите предни седалки Performance с магнезиеви рамки на Jaguar плюс облегалки на задните седалки с подчертан контур за максимална опора. Опционалният двуместен пакет Track включва олекотени предни състезателни седалки от карбонови влакна с четириточкови колани тип „хамут“, фиксирани към обтегателен механизъм на мястото на задните седалки. Всички автомобили Project 8 ще се произвеждат само в конфигурация с ляв волан.

Пълна информация за Project 8 вече е налична на www.jaguar.com, включително осем цвята за каросерията – три грабващи окото стандартни цвята: Fuji White, Narvik Black и Caldera Red плюс пет усъвършенствани от SVO Design опции, включващи цветове и покрития от SVO Premium Palette: Valencia Orange, Velocity Blue, Meribel White, Verbier Silver и Corris Grey (сатинирано матово покритие).

Собствениците на Project 8 ще могат също да персонализират автомобила си, като поръчат допълнителни опционални цветове и покрития от гамата SVO Premium Palette, която включва 19 цвята с трипластови, цветни, прозрачни, перлени, ChromaFlairTM и сатинирано матови покрития. Налични са и вдъхновени от състезанията специални пакетистикери, подчертаващи високодинамичните характеристики на Project 8.

Jaguar XE SV Project 8 ще направи световния си дебют на Фестивала на скоростта в Гудууд, Западен Съсекс, Великобритания, който се провежда от 29 юни до 2 юли. Project 8 ще направи динамичния си световен дебют на известната отсечка Goodwood Hill в петък, 30 юни.

назад към всички