• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Новият Jaguar F-TYPE - автомобилът самолет

Ултра прецизна и мощна

тази „котка“ е различна от всички останали

Jaguar представи официално новия F-TYPE на специално организирана галавечер в Париж. Старт на една от най-очакваните премиери в автомобилния свят даде Адриан Халмарк, глобален бранд директор на британската марка. Той с гордост изтъкна, че спортът винаги е бил основна съставка в кръвта, която тече във вените на Jaguar, отбелязвайки, че F-TYPE не е просто поредният спортен автомобил. Моделът е спортно творение на Jaguar – улта прецизен, мощен и най-вече „жив“.

Новият F-TYPE обединява в едно 75 - годишната история на марката. Създаден е изцяло с мисъл към шофьора, като предлага ненадминато пътно поведение. Според мнозина, това е един от най-красивите и вълнуващи двуместни автомобили, създавани някога.

Инженерният етос, залегнат в основата на F-TYPE, e най-добрият и най-лекият алуминий, наличен в света. От него е изградена една изключителна архитектурна конструкция. Теглото на автомобила е забележително равномерно разпределено, което допринася за блестящите динамични характеристики на модела. Тази „котка“ впечатлява с възхитително внимание към всеки детайл и прецизни системи в помощ на водача. За да извлекат максимална полза от модерната му структура, дизайнерите на марката са заложили на двойни алуминиеви носачи в предното и задно окачване и на специална кормилна рейка за светкавична реакция при бързи маневри.

Моделът е наличен в три версии – F-TYPE, F-TYPE S и F-TYPE V8 S. Всяка една от тях се предлага с мощен турбо бензинов supercharged двигател и stop/start технология за максимална ефективност и икономичност на изразходваното гориво. Първите две версии са оборудвани с нов 3 литров V8 - агрегат, който разполага с 340 или 380 к.с. в зависимост от предпочитанията на клиента. F-TYPE V8 S разполага с двигател с мощност от 495 к.с. и 625 Нм въртящ момент. С него той ускорява от 0-100 км/ч за впечатляващите 4,3 секундни. Максималната скорост е електронно ограничена до 300 км/ч, като въглеродните емисии, които се отделят в природата, са 259 г/км. Специалната изпусквателна система, стандартна за версиите S и V8 S, засилва вълнуващият изглед на автомобила, като придава различен гърлев звук на агрегатите. Двигателите се задвижват от нова спортна 8-степенна Quickshift трансмисия, която спомага за по-бърза смяна на предавките и по-добър контрол върху управлението на автомобила.

Всички модели на марката Jaguar винаги са се отличавали от останалите с дързък и мускулест дизайн. F-TYPE не прави изключение, като особено впечатляващи са страничните му линии, които при повече въображение могат да бъдат възприети и като крила. Вдъхновен от концепта C-X16, представен през 2011 г., новата „котка“ на британците изумява и пленява със смелия ъглов дизайн на предната си решетка. В сърцевината си тя наподобява масивна мида, а страничните й издутини се асоцират с хриле на акула. Феномалният дизайн на предницата се допълва от изящни биксенонови фарови, подчертани от дневни LED светлини.

Погледнат отзад новият F-TYPE е не по-малко грациозен. Тук погледът неминуемо се спира на единствения по рода си заден спойлер, който се задейства при висока скорост, редуцирайки съпротивлението до 120 кг. Мощната осанка на автомобила се допълва от красивите и агресивни задни LED светлини, които запазват класическите елемнти на марката от близкото минало.

Вдъхновяващият дизайн на новият F-TYPE се пренася и в неговия интериор, в който фокусът е насочен изцяло към шофьора. Отваряйки вратата, водачът има чувството, че попада в пилотска кабина на боен самолет. Аеровдъхновението му се допълва от специален волан и Sportshift селектор. Вентилационните отвори в горната част на арматурното табло се задействат само при команда, като засилват футуристичния облик на автомобила-самолет F-TYPE.

назад към всички