• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Новият Focus е първият автомобил с четири специални награди от Euro NCAP

Новият Ford Focus е първият автомобил в историята с 4 специални награди от Euro NCAP за безопасност, след като тази седмица бе отличен за системите си за Предупреждение на водача и Предупреждение за предстояща опасност.

Тези 2 иновативни технологии се присъединиха към Системата за активно спиране в града и Системата за спазване на лентата, за които новият Focus получи първите си 2 приза по-рано тази година.

Наградата идва месец след като новият Ranger исторически зае първо място, превръщайки се в единствения пикап, спечелил максималните 5 звезди за безопасност на Euro NCAP. Ranger постигна и най-високия резултат в историята на Euro NCAP за защита на пешеходците.

„Мисия на Ford Motor Company е да осигурява най-високи нива на безопасност за пътниците и сме изключително признателни за новите две специални награди на Euro NCAP за новия Focus,” заяви Стивън Одел, Председател и Изпълнителен директор на Ford-Европа.

Специалните награди на Euro NCAP бяха въведени през 2010 г. за отличаване на автомобилни производители, които правят достъпни новите технологии за безопасност. Ford е един от двата производителя с 4 такива награди, но единственият, спечелил ги за един и същ продукт.

Технологиите

Данните сочат, че 1 300 души годишно умират по пътищата на Европа вследствие на умора у водача. Наградената система на Ford за Предупреждение на водача е проектирана да улавя признаците на изтощение в шофьора, използвайки видеотехнология и сензори в купето, за да изчисли нивото на умора.

Системата следи позицията на автомобила спрямо маркировката на пътя, използвайки камерата в челното стъкло. Тя кореспондира и със сензора в купето, следящ за неадекватни действия.

Изполвайки тази информация, системата постоянно следи бодростта на водача и представя резултата на дисплея на инструменталното табло. Ако системата установи, че водачът е изморен и има нужда от почивка, предупреждава първо деликатно, а после – и по-настойчиво. Системата за Предупреждение на водача се предлага в новите Focus, C-MAX, Grand C-MAX, Mondeo, S-MAX и Galaxy.

Системата за Предупреждение за предстояща опасност използва радар и сканира пътя и движението на автомобилите. Ако засече спиращ, намаляващ или спрял автомобил отпред и изчисли, че е възможен предстоящ сблъсък, системата алармира водача със силен звуков сигнал и с появата на светлинно съобщение в инструменталното табло. Ако водачът не спре веднага, системата задейства друга функция – подготовка на спирачките.

Системата за Предупреждение за предстояща опасност може да се включва и изключва, а водачът избира между 3 различни степени на чувствителност. Подготовката на спирчаките винаги е активна и се предлага в новите Focus, Mondeo, S-MAX и Galaxy.

назад към всички