• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

На изток, на изток, към Източните Родопи: Древен град, тайнствени ниши и дори каменен кръг – в тази част на планината изненадите и загадките са зад всеки завой

Добро чувство за ориентация в условия, в които картите са безполезни; желание да разпитвате за пътя; откривателски дух – ако смятате, че при- тежавате поне две от тези качества, време е да тръгнете към Източните Родопи. Дори да сте убедени, че познавате тази част на планината, бъдете сигурни – при всяко пътешествие из нея ще откривате чудати забележителности и странни истории. Някои от тях са създадени от приро- дата, други – от хората. Общото между тях е способността да предизвикват въображението.

Перперикон Скалният град край Кърджали е най-известната забележителност в района. И с право. От неолита до средновековието в него живеели хора, които безпощадно дълбали в камъка жертвеници и цистерни, некрополи и основи за крепостни стени и църкви. Теорията, че в Перперикон било известното в античността светилище на Дионис, където била предсказана великата съдба на Александър Велики и император Август, също изигра своята роля. Туристите тук са много. Градът заслужава да се връщате в него отново и отново най-малко по две причини. От него се разкрива разкошна гледка, а редовните разкопки променят облика на скалния град всеки сезон.

Кромлех край Долни Главанак Доскоро и най-дръзките историци не можеха да допуснат, че в България има кромлех – древен каменен кръг от онези, които обикновено се асоциират със Стоунхендж. През 1998 г. обаче група археолози откриха край село Долни Главанак кромлех. Родопският каменен кръг често е сравняван със Стоунхендж, макар да не е толкова грандиозен. Диаметърът му е около 10 м, камъните в него са с неправилна форма и са високи не повече от 1,5 м. Въпреки това кромлехът притежава особена атмосфера. За да го видите, паркирайте край новия информационен център на пътя от Долни Главанак за Тополово и тръгнете по чакълестата туристическа пътека.

Скални ниши Скалните ниши са нещо, което може да видите само в Източните Родопи. Те са трапецовидни. Издълбани са на зашеметяваща височина в непристъпни скали. Винаги са разположени в групи от по няколко до десетки и стотици ниши. Никой не знае колко точно са. Всеки сезон археолозите откриват нови и нови. Никой не знае как са издълбани и за какво са служили. Теориите изобилстват. Нишите може да са били мемориални комплекси за важни тракийски покойници, некрополи, светилища, звездни карти, карти за златни и медни рудници, посвещения от тракийските младежи за боговете. Ако сте начинаещ в тази област, започнете с нишите край село Долно Черковище. Те са много и до повечето можете да стигнете без особени трудности. Други по-известни струпвания са край село Дъждовница и Глухите камъни при село Малко Градище.

текст : Божидара Георгиева; фотография : Антони Георгиев и интернет

източник: списание High Flights

назад към всички