• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

На изложението в Женева 2012 стилният нов Ford B-MAX отваря вратите си за практичните решения в градския трафик

Новият Ford B-MAX, показан на Автомобилното изложение в Женева през 2012 г., се отличава с печеливша комбинация от уникален дизайн, ненадмината икономичност и едни от най-модерните технологии в европейските малки автомобили. Системата на B-MAX за улеснен достъп осигурява безпрепятствено влизане и излизане през предните и задните плъзгащи се врати, в които са интегрирани централните колони.

Новият модел постига водеща в класа икономичност и най-ниските СО2 емисии за бензиновите и дизелови двигатели 1 .

„Ford B-MAX действително предизвиква традиционната нагласа към малките автомобили и проправя път на концепция, неизпробвана от друг производител,” заяви Стивън Одел, Председател и Изпълнителен директор на Ford-Европа. „Находчивият му дизайн отваря вратите – буквално – към вълнуващи нови идеи за възможностите на компактните автомобили. Но това е повече от един интелигентен и многостранен малък автомобил. Внедряването в B-MAX на най-актуалните Ford технологии допринася за още по-голямото удоволствие от управлението, подобрена безопасност и водеща в класа икономичност. B-MAX прави неща, които други автомобили просто не могат. Вярваме, че Ford B-MAX ще има огромно влияние върху пазара на компактните автомобили.”

Нова визия за компактните автомобили

Базиран на глобалната платформа на Ford за автомобилите от В-сегмента – споделяна и от изключително успешната Fiesta – B-MAX представя виждането на компанията за премиум компактен мултифункционален автомобил, съчетаващ изключително пространство с гъвкавост в интелигентен и стилен екстериор.

Дължината на B-MAX е над 4 метра, по-дълъг е от петвратата Fiesta само с 11 см и е с цели 32 см по-къс от новия C-MAX; идеално позициониран, за да посрещне разтящото търсене на по-малки автомобили; подходящ за натоварените градски условия, без да прави никакви компромиси с пространството в интериора или комфорта на пътниците.

Уникална система на Ford за улеснен достъп

Уникалната система на Ford за улеснен достъп осигурява нови нива на удобство, достъп и гъвкавост. Характеризира се с конвенционални предни врати и задни плъзгащи се врати, съчетани в нов дизайн на купето. Системата интегрира традиционните централни колони в самите предни и задни врати, вместо да са самостоятелна част от купето.

Когато предните и задните врати са отворени едновременно, се осигурява изключителен достъп до купето, над 1.5 метра свободно пространство. Това е около два пъти повече от широчината на конкурентите с нестандартно отваряне на вратите и значително улеснява влизането и излизането от задните седалки, достъпа на деца в детски седалки или товаренето и разтоварването на багаж 2 .

Двойните плъзгащи се задни врати на B-MAX предлагат допълнително удобство на натоварени улици или на тесни места за паркиране, където достъпът през традиционните врати би бил затруднен. Предните и задни врати могат да се отварят напълно независимо една от друга, така че да се влезе в предната или задна част на купето.

Изключителна гъвкавост на интериора

B-MAX съчетава Системата на Ford за улеснен достъп до купето с гъвкава и лесна за работа система за сгъване на седалките. Задните седалки се разделят в съотношение 60/40, могат да се сгъват и образуват равен под чрез механизъм, управляван само с една ръка. Предната пасажерска седалка също може да се сгъва, образувайки просторен равен под от предната до задната част на автомобила, способен да побере изключително дълги товари с максимална дължина от 2.35 м.

Свободният достъп прави изключително лесно товаренето на обемен багаж през страничните врати, като плоски кашони или дори колело. Възможността за нагласяне на седалките по начин, подходящ за товарене на багаж, е удобство и по още една причина. По-ниското ниво на задните седалки позволява под тях да се поставя ценен багаж, който да е скрит от погледите на минувачите. Седалката на водача в B-MAX e разположена по-високо, като общата височина на автомобила е с 12 см повече от тази на Fiesta. Това значително увеличава мястото за краката и главите на пътниците отзад.

Проектиран за изключителна безопасност

Инженерите на Ford разработиха иновативни решения, за да осигурят на B-MAX същите отлични нива на безопасност като на автомобилите със стандартно купе.

„Да запазим за клиентите всички предимства от отварянето на вратите, като осигурим на пътниците и отлична безопасност, беше основната ни цел,” разказа Калус-Петер Там, Главен програмен инженер във Ford-Европа.

Структурата на предните и задни врати е подсилена, за да осигури необходимата безопасност при странични удари, с ултраздрава борова стомана в ключовите носещи зони, така че рамките на вратите да сработят заедно и поемат енергията от удара като въображаема колона. Специални блокировки за безопасност и подсилените заключващи механизми помагат на вратите да останат захванати за покрива и пода при удар, за да си взимодействат при защитата на пътниците. Тези и други структурни подобрения по купето и актуалните технологии за обезопасяване на пътниците (предпазни колани и въздушни възглавници) създават каросерия, което предлага високи нива на защита при сблъсък. Високоякостната и ултраздравата стомана представляват 58% от каросерията и вратите и се грижат за това купето да е здраво и твърдо, а същевременно – възможно най-леко.

Компактен, спортен и стилен

Ford е приложил Кинетичния дизайн за създаването на компактен, спортен и стилен автомобил, който прибавя своя отличителен характер в гамата мултифункционални автомобили на Ford. Забележителната предница на автомобила се характеризира със смела интерпретация на характерната трапецовидна решетка. Другите отличителни елементи на Кинетичния дизайн включват изтеглените назад фарове, мускулестата странична линия, характерното повдигане на прозорците при С-колоната и издутите калници на колелата. Атлетичната повърхност на бордовете помага за избягване на високия четвъртит вид, характерен за автомобилите от този клас, и включва уникална нова обработка на праговете със стилна зигзаобразна форма на задните врати.

B-MAX притежава ДНК-то на Ford по отношение и на удоволствието от управлението и водещото в класа пътно поведение с контрол на въртящия момент за върхова тяга и бързина.

Просторен премиум интериор

Смелите линии и изваяните повърхности развиват темите от последните малки и средни автомобили на Ford. Отличителните черти включват тънкия, подобен на крило инструментален панел, който достига до вратите и издутата централна конзола, която се спуска между предните седалки. Съвременните висококачествени материали подчертават майсторството на изработката, акцентирайки върху това, че малките практични автомобили също могат да бъдат комфортни и добре оборудвани. Опционалният панорамен покрив увеличава усещането за простор.

Водеща в класа икономичност при бензиновите и дизелови двигатели

B-MAX въвежда нови стандарти за икономия на гориво в класа на компактните мултифункционални автомобили с последните бензинови и дизелови двигатели и с ECOnetic технологиите на Ford за ниски СО2 емисии.

Бензиновата гама се оглавява от 3-цилиндровия 1.0-литров EcoBoost двигател, наличен във версии със 100 и 120 к.с. Оборудван стандартно с автоматичната Start-Stop система на Ford, версията със 120 к.с. постига водещи в класа СО2 емисии от 114 г/км и разход на гориво от 4.9 л/100 км. Другите бензинови двигатели са 1.4-литровият Duratec с 90 к.с. и 1.6-литровият агрегат със 105 к.с., който е окомплектован с високоефективната 6-степенна автоматична скоростна кутия PowerShift с двоен съединител.

B-MAX се предлага и с два дизелови Duratorq TDCi двигатели, всеки от които осигурява най-добрата в класа икономичност. 1.6-литровият с 95 к.с. е с СО2 емисии от 104 г/км и разход на гориво от 4.0 л/100 км. 1.5-литровият дизелов агрегат със 75 к.с., производен от 1.6-литровия, се появява за първи път в европейската продуктова гама на Ford. Той е със 109 г/км СО2 емисии и 4.1 л/100 км разход на гориво.

ECOnetic технологиите са стандартни за B-MAX и включват Електрическо сервоуправление, което изисква по-малко енергия от хидравличното, Индикатор за смяна на предавките, който указва най-ефективния за превключването им момент, Информационната система Ford Eco Mode, която помага на водача да шофира по-икономично. Интелигентното регенеративно зареждане, което зарежда акумулатора в най-икономичните моменти от пътуването, се предлага за 1.0-литровия EcoBoost и 1.5/1.6-литровия Duratorq двигател.

SYNC технологията на Ford и Системата за спешни случаи

B-MAX ще е сред най-технологичните малки автомобили в Европа, когато стартират продажбите му през 2012 г.

SYNC е модерна система за гласово управление, интегриране на устройства и интерфейс за свързване. Тя помага на клиентите да свързват мобилните си телефони и музикални устройства чрез Bluetooth или флаш памет, да осъществяват хендсфри разговори по мобилните си телефони и да контролират музиката или други функции чрез гласови команди. Тя автоматично прехвърля контактна информация от свързаното чрез Bluetooth устройство към автомобила, позволява осъществяването на разговори само чрез гласови команди и чете текстови съобщения на глас от телефона, използвайки Bluetooth MAP. Системата вече жъне голям успех в САЩ и се очаква да бъде внедрена в повече от 3.5 милиона автомобила в Европа до 2015 г. SYNC позволява също на B-MAX да внедри иновативната Система за спешни случаи, която помага на пътниците да наберат номер 112 при настъпването на злополука.

Системата за спешни случаи е най-напредничавата по рода си, способна да осъществява контакт с номерата за спешни случаи в над 30 държави и се предоставя безплатно на клиентите в рамките на жизнения цикъл на техния автомобил. Чрез GPS локатор в автомобила, тя осигурява връзка с номера за спешни случаи на съответния местен език в цяла Европа, осигурявайки спокойствие и потенциално спасяване живота на клиентите на B-MAX.

Подходящият размер за модерните шофьори

B-MAX предлага премиум технологии, които клиентите търсят когато избират подходящия размер нов автомобил. Около 40% от клиентите на B-MAX се очаква да изберат него, след като са притежавали по-голям. Комфортът за тези клиенти включва ексклузивна аудиосистема Sony с 8 високоговорителя, система за безключов достъп, бутон Ford Power, камера за задно виждане и изцяло кожена тапицерия от висококачествена кожа. B-MAX се прицелва в постигането на бързина и маневреност, които са особено важни при натовареното шофиране в града.

Той е първият автомобил в класа си, който е оборудван със Системата за активно спиране в града, която помага за избягване на нискоскоростни сблъсъци със спрели или бавно движещи се автомобили отпред.

назад към всички