• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

МОТО-ПФОЕ осигурява нашата мобилност

Интервю с проф. Николай Овчаров за "Мото-Пфое Нюз"

Проф. Овчаров, в години на криза как може да се помага на науката, специално във Вашата област – археологията ?

През последните десет години българските археолози направиха редица важни открития. В това отношение искам да подчертая заслугите на покойния колега Георги Китов, проучил много гробници и златни съкровища на траките. Благодарение на разкритите паметници в Долината на царете край Казанлък, на Старосел, Александрово, Перперикон и Татул за нашата страна се заговори в цял свят. Това определено даде самочувствие на българите.

Но археологията не е само източник на национална гордост, но и нова възможност за икономическото развитие. България заедно с Италия и Гърция е сред трите страни в Европа с най-богато археологическо наследство. 43 000 са само регистрираните паметници у нас. За разлика от другите две държави, ние сме още в началото на пътя. Напоследък има добри индикации, че все повече разбираме значението на културно-историческия туризъм и сме готови да инвестираме в него.

Разбира се в това отношение не бива да се изпуска и значението на частната инициатива. Според новия закон за културното наследство вече е допустимо придобиването на концесии върху недвижими културни паметници с национално значение.

Не по-малко важно е спонсорирането на археологическите експедиции, което фирми като Мото-Пфое правят от години. С ежегодния си конкурс за консервационни проекти компанията стимулира особено младите учени, които тепърва тръгват по нашия труден път.

В свое интервю за бТВ наскоро казахте, че Мото-Пфое вече 6 години осигурява мобилността на Вашия екип. Моля, пояснете, какво означава това за Вас?

Това е едно прекрасно сътрудничество между Мото-Пфое и моя екип. През 2005 г. ми се обадиха от фирмата, за да ме помолят да участвам в презентацията на модела Discovery 3 на Land Rover. След съвместното представяне обмислихме възможността Мото-Пфое да ни подпомага. И ето че я открихме – вече 6 години ние ползваме нашия Ford Transit, който прекрасно осигурява мобилността на цялата експедиция „Перперикон”. Археологическата експедиция на скалния град се състои от много специалисти по археология, реставратори, геодезисти и др. От Кърджали до Перперикон трябва да се пренасят всякакви материали, инструменти и т.н. В предишните години се налагаше да наемам коли от превозвачески фирми. Ето, че сега това се върши от незаменимия Ford Transit.

Разкажете, моля, за читателите на нашето фирмено списание как премина сезонът, какви новости на “Пеперикон” ?

И този сезон беше изключително успешен. Ние разкрихме връзката между Акропола и Двореца-светилище, изградена през втората половина на ІІІ в. До този момент градовете в Римската империя обикновено са били без укрепления, защото тя се е чуствала неуязвима от външни врагове. Но започват опустошителни нападения на варварите от север и налагат защитаването на селището с крепостни стени. Откритите зидове, дебели 3 м и запазени до височина 4 м показват, че Перперикон е бил най-здраво охранявания град в Родопите в късната римска епоха – трябвало е да се защитават култовите съоръжения на древното светилище на Дионис, както и златодобива от най-големите рудници за скъпоценния метал, които се намират в околността на Перперикон.

Естествено през 2010 г. не липсваха и прекрасни находки от всички периоди на 7000-годишния живот на скалния град. Ще спомена глинената лампа с изображение на екзотична танцьорка от ІІІ в. и най-ранното изображение на кукер върху художествена керамика от ХІІІ в. Не липсват сребърни накити, прекрасни глинени съдове, редки монети и оловни печати. Забележителен е римският хирургически инструмент за вадене на паразити от човешкото тяло, който е уникален по рода си. А посетителите на Перперикон най-много се изумяват от уникалната издялана в скалите печка, прототип на бъдещшя електрически котлон.

Продължава ли работата на Вашия екип и във Велико Търново ?

Да и то с изключителни резултати. Всъщност през тази година ние започнахме през юни именно там. С помощта на Община Велико Търново с колегата Хитко Вачев вече трето лято проучваме най-богатия манастир на Второто българско царство. Става дума за обителта край църквата «Св. Равноапостоли Петър и Павел» в Асеновия квартал на старата столица. Там ние открихме останките на втори храм с името «Св. Иван Рилски», в който били пазени мощите на най-тачения български светец. Наоколо пък се разкрива некропол, където през ХІІІ-ХІV в. погребвали най-видните боляри. За трите години извадихме общо 840 монети, от които 9 са златни, а 106 – сребърни. Намерихме 24 сребърни и 7 златни пръстена, 20сребърни обеци и 10 златни. Открихме и редица уникални предмети като части от украсата на ръкописни книги, кръстове, части от полилеи и т.н.

Тази година се завърнахте от Перперикон и буквално се потопихте в шоуто Land Rover Experience , организирано от Мото-Пфое на пл. Батенберг в София. Успяхте ли да участвате в демонстрациите с автомобили Land Rover / Range Rover ? Вашите лични впечатления?

Мога да отговоря с една дума – изключителни коли. Те съчетават удобството с високата проходимост. А самото шоу наистина бе впечатляващо. Много добре е и акцентирането при представянето на колите на културното ни наслество – имам предвид посещението в рамките на презентацията на Кремиковския манастир. Тази традиция тръгна още от 2005 г., когато при презентацията посетихме Източните Родопи с култовите паметници Перперикон и Татул.

Винаги съм се питала какво правят археолозите, когато не са на разкопки, “на терен”, както Вие го казвате ?

О, време за почивка няма и тогава. През последните години аз съм се посветил на представянето на българското културно наследство у нас и в чужбина. Това предполага непрекъснати пътувания чак до новия сезон.

Например тази година ние завършихме разкопките на Перперикон на 7 октомври. На 8 аз вече бях в София и участвах в шоуто на Мото-Пфое, а на 10 летях за Япония, където участвах в представянето на Велико Търново като нов член на Световната Лига на историческите градове. На 20 октомври в Кърджали водих конференция за културно-историческия туризъм, при присъствието и на президента Георги Първанов. А на 25 октомври участвах в Брюксел на презентация на България в Европейския парламент, замислена от европейските либерали.

Това е само една илюстрация как преминава моето време. А трябва да се пишат и книги, да се обработва документацията... Но какво да се прави – това е животът на един активен археолог. И дано извършваната от нас работа да помогне за съхраняването на нашето наследство и просперитета на България.

Снимки:

01 – Новоразкрити части от укрепленията на Перперикон

02 – Поглед от Акропола към Двореца-светилище на Перперикон

03 – Експериментирам открития „котлон” на Перперикон

04 – С Хитко Вачев разглеждаме откритите останки на църквата „Св. Иван Рилски” във Велико Търново

05 – Златен дамски пръстен с аметист от ХІV в., открит при разкопките във Велико Търново

06 – С Хитко Вачев представяме находките от Велико Търново

07 – Сребърен пръстен от ХVІ в., намерен при разкопките във Велико Търново

08 – Най-ранното запазено изображение на св. Иван Рилски в църквата „Св. Равноапостоли Петър и Павел” (началото на ХV в.)

Интервюто взе: Рада Папалезова

назад към всички