• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Land Rover представя първата в света 9 степенна автоматична скоростна кутия

Иновативната трансмисия 9 HP е проектирана в САЩ.

Разработена е в тясно сътрудничество с концерна ZF

По време на автомобилното изложение в Женева Land Rover представя първата в света 9-степенна автоматична скоростна кутия. Трансмисията 9HP, разработена съвместно с концерна ZF, е една от най-модерните и технологични трансмисии, използвани някога в автомобилната индустрия.

Увеличаването на скоростите от шест на девет е довело до значително редуциране на разходите на гориво и въглеродни емисии. Същевременно ускорението на автомобила е значително подобрено, което позволява на водача по-голяма сигурност и увереност при изпреварвания или бързи маневри. В същото време, колкото по-висока е предавката, толкова по-икономичен и обезшумен е Land Rover.

Новата усъвършенствана скоростната кутия 9HP е специално проектирана, за да работи ефикасно при всякакви терени в комбинация с патентованата от британския бранд All-terrain система. Ниските предавки гарантират много по-голяма проходимост при офроуд условия в сравнение със стандартната 6-степенна трансмисия. И когато шофьорът се върне на пътя, същият този автомобил ще ускорява по-бързо от всеки друг. Смяната на предавките е светкавична, което позволява на водача по-голям контрол независимо от условията пред него.

Революционната трансмисия 9HP се „нагажда“ много бързо към настроението на човека зад волана. Буквално за по-малко от секунда скоростната кутия може да превключи от спокойно икономично шофиране към бърз спортен, дори състезателен режим. Опцията Fast-Off измерва степента на натискане на педала на газта. Когато водачът поиска рязко по-голяма мощност, предвателната кутия реагира мигновено, като може да задържи по-ниска предавка, за да може ускорението да е максимално бързо. След това, при рязко освобождаване на педала на газта, 9HP много бързо може да превключи към предишната по-ниска скорост, която вече е запеметена в режима на предавките.

Интересно е да се отбележи, че въпреки допълнителните 3 скорости размерът на предавателната кутия е само 6 мм по-голям в сравнение със стандартната 6-степенна. Разликата в теглото също е минимална – едва 7,5 кг. Компактните размери са достъпни благодарение на различни технологични подобрения като нова хидравлична помпа, специално проектиран двоен съединител и иновативна „интелигентна“ превключвателна система.

Трансмисията 9HP е разработена в тясно сътрудничество с концерна ZF, който е сред световните лидери в разработването на скоростни кутии. Заводът им Gray Court в Южна Каролина, САЩ е един от най-технологичните в световен мащаб. Инженерите на Land Rover вече имат опит със ZF, като в резултат на тяхното партньорство вече има интегрирани 8-степенни кутии в моделите Range Rover, Range Rover Sport и Discovery 4.

назад към всички