• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Ян Кълъм, директор на дизайнерския отдел на Jaguar, отличен с медал Minerva

Ян Калъм, директорът на дизайнерския отдел на Jaguar, бе удостоен от Експертното общество на дизайнерите с престижния медал Minerva за своя изключителен принос в областта на автомобилния дизайн.
Медалът Minerva е най-високото отличие на Обществото и бе връчено от неговия патрон, Негово кралско височество Eдинбургският херцог, на официалната вечеря, която се състоя в двореца „Сейнт Джеймс“ в Лондон.
Дейвид Калкът, член и президент на Експертното общество на дизайнерите, изтъкна: „Всички членове на обществото са много радостни, че медал Minerva за 2014 г. се връчва на Ян Калъм, който успешно демонстрира стойността на стратегическия дизайн в една организация. Ян влиза в редиците на голям брой прочути дизайнери, проявили най-високи качества по отношение на естетика, функционалност, процеси и иновации. Успехът на Jaguar Land Rover е достатъчно свидетелство за постиженията му в областта на дизайна, а медалът Minerva е достойно признание за тях.“
Ян Калъм от своя страна сподели: „Да получа медал Minerva и да бъда признат за приноса си в областта на автомобилния дизайн, в компанията на такива прекрасни дизайнери, е връхна точка в кариерата ми. Да видя труда на целия си живот изложен на показ и да бъде автомобилният дизайн признат от такова престижно общество с патрон Негово кралско височество Eдинбургският херцог е изживяване, което ми носи истинско смирение.“
Ян постъпва на работа в Jaguar през 1999 г., където екипът му създава вълнуващият концептуален луксозен автомобил с четири места R Coupe през 2001 г. Това е първият автомобил, който изследва и демонстрира новата философия на дизайна на Jaguar – неговите пропорции, стойка и детайли са оказали голямо влияние върху днешната производствената гама.
Предвестник на една вълнуваща нова епоха за марката, първият от новите модели е Jaguar XK, последван от седаните XF и XJ. Най-новите разработки на Ян включват концепцията за супер автомобила C-X75, концепцията за C-X17, двуместният спортен автомобил F-TYPE и новият спортен седан със среден размер XE, представен по-рано тази година.
Ян прекарва първите 12 години от кариерата си в дизайнерското студио на Ford, където допринася за създаването на концепцията Escort RS Cosworth и Ghia Via. По-късно, като главен дизайнер на TWR Design, той отговаря за моделите Aston Martin DB7, Vanquish и DB9. По време на престоя си в Jaguar Ян си сътрудничи с редица луксозни брандове, за да разшири своята страст към дизайна. Между творбите му са апартамент в лондонския Тадж Хотел, часовник по поръчка, изработен от компанията Bremont в чест на модела Lightweight E-Type и концепция за луксозна яхта, допълваща пускането в продажба на Jaguar XF Sportbrake.
Медалът Minerva е най-високото отличие на Обществото и се връчва на дизайнер за цялостен принос в областта на дизайна. За първи път медалът е връчен през 1955 г. на Милнър Грей – един от основателите на Обществото. Оттогава с него са били наградени някои от най-прочутите международни фигури в света на дизайна, чието дело са били редица емблематични концепции, обхващащи цялата гама на дизайнерската професия.
Медалът за 2014 година не е бил връчван на автомобилен дизайнер от 1981 г. насам, когато с него е удостоен италианският дизайнер Джорджето Джуджаро. Предишните носители на наградата включват британският архитект лорд Роджърс от Ривърсайд, проектирал центъра „Помпиду“ в Париж, британската модна дизайнерка Мери Куонт и италианският дизайнер на кухненски принадлежности Алберто Алеси.

назад към всички