• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Jaguar напомня за легендарните състезатели C и D-type

56 години по-късно двата модела отново

излизат под светлината на прожекторите

Jaguar отново се завръща на пистата! Двата легендарни състезателни модела на марката C и D-type ще зарадват любителите на високите скорости по трасетата на Гудууд и Нюрбургринг за първи път от 56 години насам. Те са част от атракциите по случай 60 годишния юбилей от първото внедряване на дискови спирачки в автомобилите Jaguar. През 2012 г. компанията празнува още един юбилей – 10 години от първата алуминиева монококова конструкция, взаимствана от космическите технологии и използвана за първи път в моделите XJ и XK, които изобщо не са първите „котки“ изпреварили времето си.

Още през далечната 1935 г. SS Jaguar 100 прави истински фурор със своя дизайн и технически характеристики. Цяла Великобритания е в еуфория. С 3,5-литровия си двигател този модел ускорява по-бързо от всеки друг, а цената му е наполовина от това, което хората очакват. Още тогава думата Jaguar започва да се носи от уста на уста, а търсенето е толкова голямо, че инженерите на компанията са принудени да сменят дървеното шаси на автомобила с метална конструкция, за да намерят достатъчно материал. Днес, 77 години по-късно, “котката“ отново представя автомобил от друга епоха. Концептът C-X16 е кралят от бъдещето, който силно разтресе трона на германците.

Наскоро глобалният бранд директор на марката Адриан Холмарк загатна, че съвсем скоро Jaguar ще ни представи модели, за които само сме си мечтали. Той подчерта също, че за да има една компания успешно бъдеще, тя трябва да познава добре своето минало. Най-добрите практики от годините, в допълнение към смелия дизайн и висококвалифицирани кадри, поставят основите на съвършения продукт. Затова Холмарк днес с удоволствие се връща назад във времето. С умиление си спомня за Сър Стилинг Мос и Норман Дюис, които през 1962 г. внедряват първите дискови спирачки в C-type. Успехът им е грандиозен, като още същата година моделът печели първо място на годишното европейски рали състезание в Реймс, Франция. По-късно C-type покорява и Нюрбургринг, която е една от най-трудните писти в света, известна още като „зеления ад“. Неслучайно и до ден днешен всички съвременни автомобили Jaguar се тестват на това трасе, преди да бъдат одобрени за експлоатация.

По-късно през годината, през септември, легендарния C-type, придружен от не по-малко известния D-type ще участват в автомобилния събор за стари автомобили в Гудууд. Двата модела ще бъдат в готовност да се изправят срещу всяка друга, достатъчо бърза кола, от тяхната епоха.

назад към всички