• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Jaguar и Land Rover през 2013 г. – рекорд след рекорд, след рекорд

Британската компания Jaguar Land Rover изпрати най-успешната година в цялата си история. След обобщение на резултатите става ясно, че общите продажби на групата възлизат на 425 006 автомобила, което е ръст с 19%. Отличните показатели са в резултат на рекордни продажби в 38 страни по света, сред които традиционно силни пазари като Русия, САЩ, Китай, Канада, Бразилия и Корея. По региони ръстът е повече от впечатляващ – Азия +30%, Северна Америка + 21%, UK +14% и Европа +6%. Според експерти, в основата на успеха са новите модели на компанията, които не спират да печелят награди във всяка точка на планетата.
Изпълнителният директор на Jaguar Land Rover д-р Ралф Спет изрази задоволството си от реализираните продажби. С гордост той изтъкна, че все повече хора избират двата британски бранда, като техен първи избор. Това е доказателство за изключителното качество на автомобилите, които се открояват от всички останали с неповторим премиум дизайн, водещи в класа си технологии и иновации от световно ниво.
Интересно е да се отбележи, че през 2013 г. компанията Jaguar Land Rover печели общо 195 награди. 80 от тях за завоювани от Jaguar, като от тях безспорно се открояват отличията на F-TYPE за “Най-красив автомбил в света”, „Златен волан“ в категорията Купе-кабриолет на Auto Bild и „Кабриолет на годината“ на Top Gear. Марката Jaguar беше отличена и от американската изследователска агенция J.D. Power, която постави бранда на 1 място по отношение на клиентска удовлетвореност.
Land Rover е също повече от успешен бранд със 115 награди за 365 дни. 55 от тях печели „Императорът“ Range Rover, като от тях се отличават признанията за най-добър луксозен автомобил в света на престижни издания като What Car?, Forbes и Edmunds.com. Дамите също отличиха големия Range, като журито на Women’s World Car of the Year изтъкнаха модела, като най-луксозния на планетата. Спортистът в гамата на Land Rover – Range Rover Sport също заслужи редица аплодисменти през изминалата година. Най-новият модел на британската марка спечели отличието за SUV на 2014 г. на доказани и авторитетни издания като Top Gear, EVO, Bloomberg.com и Guandzhou Daily.
След толкова награди не е изненада за никой, че през 2013 г. Jaguar продава общо 76 668 автомобила, а Land Rover – 348 338. Ръстът при „котката“ е 15%, като това е най-силната година от 2005 г. насам. Брандът отчита рекордни бройки предадени автомбили в 17 пазара, сред които Русия, Китай, Индия и Бразилия. Jaguar също е най-бързо развиващият се премиум бранд за 2013 г. в Германия, САЩ и Индия. Бестселърите са XF и XJ, чийто продажби са съответно 47 391 и 19 677.
През 2013 г. Land Rover също отчита 15% ръст в продажбите спрямо най-силната предходна година. Най-добри продажби за бранда отчитат моделите Range Rover и Range Rover Evoque. Много силно включване през втората половина на година отчита и Range Rover Sport, като за по-малко от 6 месеца на пазара, „спортистът“ за малко не подобри рекорда си за най-много продадени автомобила, отчетен през 2007 г. Freelander също бележи забележителен ръст от 20%. Рекордни резултати Land Rover отчита в общо 42 пазара, като най-силно от тях се открояват Великобритания, САЩ, Бразилия и Индия.
В България Jaguar и Land Rover също изпратиха една успешна 2013 г. Най-сериозен е ръстът при Jaguar – 45% спрямо 2012 г. Бестселърът на „котката“ е XF. Land Rover също отчита положителен резултат от 4%, като основна заслуга за това имат Range Rover, Range Rover Sport и Range Rover Evoque. В края на година Range Rover Sport обра овациите и спечели безапелационно конкурса „Автомобил 4х4 на годината“ на Прес-авто клуб България, като се наложи убедително над втория в класирането BMW X5.

назад към всички