• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Jaguar - 75 години Автомобилно Изкуство

Тази година се навършват 75 години от създаването на марката Jaguar, 75 години на проектиране и изграждане на едни от най-добрите автомобили в премиум сегмента. Автомобили, които винаги са се отличавали от всички останали по отношение на неповторим луксозен дизайн и уникални за времето си технологични иновации.
„През 2010 г. ние празнуваме 75 години автомобилно изкуство”, споделя Майк О’Донъл, изпълнителен директор на Jaguar. ''Можем също да празнуваме и бъдещето, което ни очаква, с изцяло новия XJ. Само за три години ние успяхме да възродим нашия бранд представяйки на пазара три уникално красиви автомобила. През 2008 показахме нашия първи най-нов шедьовър - Jaguar XF, който спечели всички възможни награди и продължава да го прави и до днес благодарение на своя спортен вид и шампионски характер. Миналата година преобразихме купето и кабриолета на XK, a през тази година започват продажбите на нашия неповторим флагман XJ, в който е събран целият 75 годишен опит на марката Jaguar”, коментира още O'Донъл. Той с гордост добави, че през всичките тези години брандът е успял да запази целите и идеите, които са в основата на неговото създаване, цели и идеи лично заложени от основателя на марката Сър Уилям Лайънс. Той пръв поставя началото на изграждането на луксозни и вълнуващи спортни автомобили, изградени изцяло от най-висококачествени материали.
Дизайн директорът на Jaguar Ян Кълъм подчертава, че през следващите 75 години марката ще продължи да изгражда автомобили, които ще „прескачат” бариерите на времето по отношение на стил, лукс и иновативни технологии. „Ние никога няма да забравим нашето минало. То е в основата на днешния ни успех. Изключителна гордост е, че всеки един наш автомобил е с излъчвеане и аура от най-висока класа”, не скрива възхищението си Кълъм. Успешният дизайн е този, който издържа с успех теста на времето. Днес Jaguar има автомобили, които са се превърнали в икони и са запазили и до днес същата популярност от времето, когато са били представени за първи път на пазара, споделя още Кълъм.
Историята на Jaguar е повече от интересна. Сър Уилям Лайънс създава най-напред име в моторната индустрия. През 1922 г. той започва да проектира кошове за мотоциклети, а в последствие и автомобили, които наименова с обозначенията SS. В началото на 30-те години на миналия век той решава да пусне на пазара специална версия автомобили, които първоначално мисли да обозначи, като SS 100. По-късно обаче Лайънс стига до извода, че трябва да се спре на име за своята специална версия. Така през 1935 година той представя на широката публика първия Jaguar. Това име се оказва идеалния избор. Замисленият като SS 100 автомобил идеално се олицетворявал с котешка грация, елегантност, сила и динамика
Новият бранд буквално пленил хората. През 1940 г. Jaguar представя на пазара един от най-емблематичните автомобили в историята на човечеството – XK120. Моделът придобива изключителна популярност сред най-висшите бизнес среди, като поставя основите на редица други модели, предназначени за хора с много високи доходи и със силно обществено влияние. Така през годините се появяват различни спортни автомобилни икони като C Type, D Type, E-Type и грациозни луксозни седани като Mark II и генерацията на XJ.
Jaguar ще отпразнува своята 75 годишнина с бляскава церемония по време на автомобилния фестивал на скоростта в Годууд, Западна Саксония, Англия. Марката ще бъде почетена още на изложението за елегантност и лукс в Пебъл Бийч, САЩ и парада на класическите автомобили в Мили Миглия, Италия. В чест на своята годишнина Jaguar се впуска в GT надпреварите на американските серии Льо Ман със своя най-нов модел Jaguar RSR XKR GT2.

За повече информация:
www.jaguar.bg

назад към всички