• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Историята на автомобила оживява в новата музейна експозиция на Мото-Пфое

На среща с приятели, в компанията на партньори и видни интелектуалци, собственикът на фирмената група МОТО-ПФОЕ – Филип Пфое, официално представи на 22 февруари т.г. новата музейна експозиция, създадена от компанията по случай 20-ия юбилей. Приятното събитие бе уважено от множество гости – научни работници, музейни специалисти, културни деятели, видни галеристи, а също така и най-добрите „историци” измежду автомобилните журналисти. Сред гостите изпъкваха с присъствието си акад. Антон Дончев, Ставри Калинов, Греди Асса, Явор Гърдев, Николай Априлов.

МОТО-ПФОЕ създаде новата експозиция през 2011 г. Тя е от типа времева линия и запознава посетителите в хронология по декади с историята на марките Ford, Volvo, Jaguar, Land Rover. „Разказът” започва със значимите открития от XIX в., повлияли появата на автомобила и акцентира до наши дни още на хора и събития, превърнали се в емблема на съответното десетилетие. Проследени са също най-важните факти от развитието на МОТО-ПФОЕ, както и на фирмата майка Hugo-Pfohe, Германия. Модерна мултимедийна система онагледява със снимки и видео най-важните автомобилни събития на ХХ-и век.

Акцент в експозицията са ръчно изработени макети на Квадрициклет и Ford Model T, както и умалени модели на най-важните модели от Volvo, Jaguar и Land Rover. Все пак, най-голям интерес у посетителите предизвикват два класически автомобила Ford Model A – модификация Sport от 1928 г. и De Lux от 1930 г., реставрирани до фабричен вид от специалистите на МОТО-ПФОЕ с оригинални резервни части. Експонатите са обогатени с още един автомобил – Ford Scorpio от 1988 г. – първата кола продадена в България от основателя на компанията Карл-Хайнц Пфое две години преди създаването на МОТО-ПФОЕ.

Новата експозиция няма претенции да покаже всичко за автомобилите, а продължава традицията на територията на първия фирмен търговско-сервизен комплекс не само да се продават и обслужват автомобили от четирите престижни марки, но и да има кътове, където клиенти и посетители да получават актуална информация за корпоративните новости, социални програми и събития у нас и по света.

Музейна експозиция на територията на фирмения комплекс на МОТО-ПФОЕ в столичния квартал „Люлин” съществува още от 1998 г. Основан под името „Ford и България”, тогава това бе единственият музей за марката извън Детройт, САЩ, а също и първият частен у нас. Освен историята на Ford Motor Company и нейния създател Хенри Форд, в него бе представена появата и утвърждаването в България на световната автомобилнa марка от 1911 г. до наши дни.
назад към всички