• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Ford печели титлата „Световен двигател на годината“ за втори пореден път

Увеличено производство на 1.0-литровия EcoBoost

ЩУТГАРТ, Германия, 5 юни 2013 – Ултра ефективният и пъргав 1.0-литров бензинов двигател на Ford Motor Company днес бе провъзгласен за Световен двигател на 2013 г., като приветстваният 3-цилиндров агрегат на Ford печели наградата за втора поредна година.

1.0-литровият EcoBoost – който комбинира директно впръскване на горивото, турбокомпресор и променливи фази на газоразпределение за по-нисък разход на гориво, без да се жертва мощността – получи най-високия резултат в историята на наградите. Двигателят спечели също и в категорията „Най-добър двигател под 1.0 литър“ на годишните награди на списанието за Световни технологии при двигателите.

Ford потвърди също и плановете си да удвои производството на двигателя в завода си в Кьолн, Германия на над 1 000 двигателя дневно от средата на август, за да посрещне търсенето.

„С технология, древна колкото двигателя с вътрешно горене, много рядко може да се постигне истински пробив, но точно това постигна екипът ни с този двигател,“ заяви Джо Бакай, Вицепрезидент на Ford по глобалните двигатели. „Трябва да го покараш, за да се увериш, че малък 3-цилиндров двигател може да осигури такава динамика и икономичност.“

Жури от 87 автомобилни журналисти от 35 страни по света присъдиха наградите на база управляемост, представяне, икономичност, рафинираност и успешно внедряване на нови технологии. Ford е един от трите автомобилни производителя с последователни победи в 15-годишната история на конкурса. 1.0-литровият EcoBoost на Ford спечели също Международния приз Паул Пийч 2013 за техническа иновация на немското списание Auto Motor und Sport за най-добри автомобили, наградата Dewar Trophy на Кралския автомобилен клуб във Великобритания и Breakthrough Award на списание Popular Mechanics в САЩ.

„Кой би повярвал? 1.0-литров двигател, който има всичко – мощен, икономичен, екологичен и лек,“ каза Питър Лайън, член на журито от Великобритания и журналист на свободна практика. „Това е шедьовър!“

1.0-литровият EcoBoost е проектиран в изследователските и развойни центрове на Ford в Аахен и Меркених, Германия и Дънтън, Великобритания и се произвежда в Кьолн, Германия и Крайова, Румъния.

Дийн Славнич, Съпредседател на 15-ите награди за Световен двигател на годината и редактор в списанието за Световни технологии при двигателите, заяви: „Малкият EcoBoost – първият 3-цилиндров двигател на Ford – продължава да е двигателят, който побеждава наред. Той е икономичен в реални условия, а компактният турбокомпресор може с лекота да задвижва по-големи автомобили като Grand C-MAX.“

1.0-литровият EcoBoost двигател понастоящем се предлага в малки автомобили като Fiesta и B-MAX и в компактни модели като Focus, C-MAX и Grand C-MAX. В близко бъдеще той ще задвижва по-големи автомобили като новото Mondeo. Този двигател ще се предлага още за лекотоварните Transit Connect и Transit Courier, както и за пътническите Tourneo Connect и Tourneo Courier.

Двигателят се предлага в целия свят. Вече е наличен за клиентите на новия EcoSport в Индия и Китай, а по-късно тази година – във Fiesta в САЩ.

Достатъчно малък, за да се побере като ръчен багаж в самолет, двигателят осигурява водеща в класа икономичност в Европа във Fiesta, Focus, C-MAX и Grand C-MAX.

Заводите на Ford в Кьолн и Крайова бяха преустроени за производството на 1.0-литровия EcoBoost двигател и въведоха модерни производствени техники, които намаляват употребата на охлаждаща течност за алуминиевите части на двигателя до 5 мл на компонент от 2 литра преди това, допринасяйки за намаляване на вредното влияние на производството върху околната среда.

Въведена е и нова технология за „студено тестване“, която позволява двигателите да се тестват, без да се палят – и с това намалява горивото и СО2 емисиите от процеса с 66%. Цялата необходима за работата на завода в Кьолн енергия идва от възобновяеми източници, вкл. три водноелектрически централи в Норвегия и Швеция.

Ford-Европа планира да утрои годишното производство на автомобили, оборудвани с високоефективните бензинови EcoBoost двигатели от 141 000 през 2011 г. на близо 480 000 до 2015 г. Компанията планира повече от 300 000 от тези автомобили да са с 1.0-литровия EcoBoost. През първото тримесечие на 2013 г. 1.0-литровият EcoBoost е бил вложен в 42% от автомобилите B-MAX, 30% – във Focus и 24% във Fiesta на традиционните 19 пазара на Ford в Европа.

# # #

*Всички данни за разхода на гориво и СО2 емисиите в г/км са от официално одобрени тестове в съответствие с директива ЕС 93/116/ЕС. Данните за разхода на гориво се базират на Европейската Директива за икономия на гориво EU 80/1268/ЕЕС и може да се различават от резултатите за разхода на гориво в други райони на света.

назад към всички