• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Екологичната награда ECOGLOBE за ECONETIC технологиите на FORD

Ford бе отличен с престижната награда EcoGlobe като признание за постиженията на компанията във внедряването на екологични и същевременно достъпни технологии, в рамките на програмата Ford ECOnetic.

Наградата EcoGlobe – една от десетте връчвани ежегодно от независимо жури за отличаване на изключителни екологични решения в автомобилната индустрия – е присъдена на Ford Fiesta ECOnetic, като представителен модел на гамата Ford ECOnetic. С СО2 емисии от едва 98 г/км, Fiesta ECOnetic е един от най-икономичните и екологични леки автомобили в Европа.

Програмата Ford ECOnetic бе представена в началото на 2010 г. Тя е ориентирана към клиента, обединява гама от технологии, специално разработени за подобряване разхода на гориво, намаляване на вредните емисии и снижаване на експлоатационните разходи и включва:

  • Ford EcoBoost – изцяло нови бензинови двигатели с турбокомпресор и директно впръскване, които съчетават динамиката на по-мощен двигател с икономичността и СО2 емисиите на по-малък.
  • Ford Duratorq TDCi – гама високоефективни дизелови агрегати, със значително подобрен разход на гориво и по-ниски СО2 емисии.
  • Скоростни кутии Ford PowerShift – усъвършенстван двоен съединител, комбиниращ ефективността, оптимизираните предавателни числа и удоволствието от управлението на механичната скоростна кутия с плавната и лесна за употреба автоматична трансмисия.
  • Ford Auto-Start-Stop – система за автоматично изключване на двигателя, когато автомобилът е спрял и включване отново при тръгване, за да се спести разход на гориво и замърсяване на околната среда.
  • Интелигентно регенеративно зареждане (Smart Regenerative Charging) – генерира електрическа енергия при натискането на спирачките за подпомагане на съществуващите източници на енергия.
  • Активна клапа на радиаторната решетка – променливо отваряне на клапите зад радиаторната решетка за подобряване на аеродинамиката и намаляване разхода на гориво.
  • Ford Еко режим – информационна система, подпомагаща водача да подобри разхода на гориво.
  • Електрическо сервоуправление (EPAS) – по-ефективна система за подпомагане на управлението, която черпи от резервите от електричество и увеличава ефективността
  • Индикатор за превключване на предавките – индикатор, указващ на водача най-подходящия момент за смяна на предавките.

В допълнение към ECOnetic технологиите, Ford продължава да предлага модели с изключителни ниски нива на СО2 емисии, като Fiesta, спечелила наградата EcoGlobe, Focus, Mondeo и Transit. Тези икономични модели на Ford се отличават с уникални технологии, като по-дълги предавки, специфични настройки на двигателя, специални аеродинамични пакети и гуми със свръх ниско съпротивление при търкаляне.

В дългосрочен план, ECOnetic технологията на Ford ще се разшири и включи гама от други високотехнологични подобрения, електрически, хибридни и ‘plug-in’ хибридно-електрически автомобили, коли на биогориво и такива, задвижвани с водород.

„Ford се стреми да постигне водещи в класа икономия на гориво и ниски СО2 емисии чрез достъпни технологични иновации, но без да прави компромис с дизайна и удоволствието от управлението,” коментира Волфганг Шнайдер, Вицепрезидент по правните, правителствени и екологични въпроси на Ford-Европа.

„Гордеем се с тази награда. Тя е едновременно признание за досегашната ни работа и мотивация да продължим с усилията си да предлагаме достъпни технологии, не само заради природата, но и заради клиентите. Чрез ECOnetic технологията на Ford нашите клиенти могат да направят информиран избор на техническите характеристики за намаляване на вредните емисии и увеличаване икономичността, съобразно своите индивидуални нужди и желания.”

Наградата EcoGlobe е учредена от консорциум, състоящ се от застрахователната компания DEVK от Кьолн, Германиския автомобилен клуб, ACV; Института Öko-Globe към университета в Дуизбург и екологичния художник HA Schult.
назад към всички