• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Двама българи и един Land Rover Defender пресякоха границата на Судан

K олко далеч би стигнал човек в преследване на мечтата си

четете на www.six-a.net

Българите Александър Костадинов и Росен Михайлов успешно пресякоха границата на Египет със Судан. Двамата не са отказаха и продължиха напред въпреки непрестанните трудности, които срещнаха по пътя си. Те бяха принудени два пъти поред да променят графика си по независещи от тях причини.

Първият път визата им за Судан закъснява, като пристигна далеч след обещания срок, докато втория път причината е в бюрокрацията на Александрия. Изправени лице в лице с неприятностите волята им надделява и те все пак продължават напред в преследване на мечтата си – да стигнат с автомобил до Иглен нос – най-южната точка на Африка.

За сравнително кратко време българите преминават по вече утъпкания път и успяват да подновят визите си за Кения и Южна Африка, както и тази за Етиопия, която презаверяват за ... трети път от три различни посолства на страната – София, Кайро и Хартум. Но най-важното двамата успяват най-накрая да освободят главния герой в тяхната експедиция – Land Rover Defender. След тежка битка с местните власти успяват да извадят всички необходими документи и да освободят автомобила от митническите окови. Но не и без съотвените комисионни... „Така е в Египет“, казват Александър и Росен.

След като най-накрая се качват в Defender-a местен чиновник ги сразява с думите, че няма как да преминат през Египет с дизелово превозно средство. Местните коли са в огромната си част бензинови, от 70-те години на миналия век и изключително индивидуализирани. Губерчета, емблеми на други марки и китайски хром придават уникалност на всеки трети автомобил в страната. Истинскa одисея е да се намери дизелово гориво. Тази стока е дефицит и струва цели 26 стотинки на литър. За да получиш няколко галона чакаш цял ден или два на километрична опашка от странно изглеждащи камиони, бусове и пикапи, споделя Александър. Все пак срещу известна сума ... комисионна... успяват да се сдобият с необходимото им количество, за да стигнат до лодката, която по река Нил ще ги откара до Судан, където започва истинското изпитание за техния Land Rover Defender.

И когато големите поблеми изглеждат зад гърба им, българите се сблъскват с може би най-трудния казус за решаване от началото на експедицията им. От България идва вест, че съпругата на единия от авантюристите има сериозни здравословни проблеми и може да последва хирургична намеса. „Това ли е краят на експедицията ни?“, това е бил въпросът, който вълнувал Александър и Росен в началото на тази седмица. Или продължава само единият, сам самичък през места, където правителствата нямат влияние, а инфраструктурата е същата като преди няколко века. И не е ли вече истинска лудост и безразсъдство да се продължи напред? Колко далеч би стигнал човек в преследване на мечтата си? Съвсем скоро идва отговора на всичките им въпроси с блага вест от родината. Съпругата на единия от участниците е по-добре и ще се възстанови с помощта на медикаменти и без хирургична интервенция. Задругата им не се разпадна. Отново!

След стотици премеждия и трудности българите успяват да се качат на лодката, която ще ги „спаси“ от Египет и ще ги откара в Судан. Двамата не вярват на очите си, когато най-накрая се качват на плавателния съд, който веднага след следобедната молитва продухва ушите на пътуващите и потегля от пристанището на Асуан. „Всички пречки и несгоди си заслужаваха изживяването с падането на нощта“, споделя Александър. „Движиш се бавно сред водите на Нил, вперил поглед към небето, а оттам в отговор милярди примигващи звезди постилат пътя ти с лунна светлина. В такива моменти си сам с цялата Вселена и изпадаш в транс на сърцезание и спокойствие, което тази вълшебна нощ ти подарява. Тази награда ни стига за всичко, което преживяхме до сега. Разбира се, пронизващия вятър и късната доба постепенно те дърпат обратно в материалния свят на боботещия и препълнен кораб. Спалният чувал (ако си носиш такъв) влиза в действие. Сънят е сладък, твърд и мразовит“, споделя още Александър.

След дълго и уморително плаване българите най-накрая влизат в Судан, готови да се изправят пред нови тежки предизвикателства и битка с местните власти. Предубежденията им към страната бързо отпадат с приятелското заговаряне на местните усмихнати хора и почти мигновения паспортен контрол. Оттук започва истинското предизвикателство за техния Land Rover Defender - по думите на участниците, единствената и най-подходяща машина в света за подобна експедиция.

Снимки, дневник и текстове относно това уникално по рода си пътешествие, всеки ще може да открие на сайта на експедицията www.six-a.net , както и във facebook (Six A) и в twitter ( @SixAjourney). Сайтът се обновява всеки ден, или когато авантюристите имат достъп до интернет. Освен снимки и дневник, на сайта се публикуват и материали относно природата на континента, животът на местните хора, както и евентуалните корелации със съвременна България. Читателите могат да споделят мнения и съвети и да са в контакт с участниците, които ще посрещнат Коледа вероятно в Кения, а Нова година някъде на път из Калахари.

Очаквайте продължение....

назад към всички