• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Drive Me, най-амбициозният и високо технологичен експеримент за автономно управление в света, стартира днес

Водещият премиум автомобилен производител Volvo Cars официално стартира най-амбизиозния и високо технологичен обществен експеримент за автономно управление на автомобил в света. Тази сутрин в Гьотеборг, Швеция беше произведен първият автономен автомобил, за целите на експеримента „Drive Me”.

Новият автономно управляем SUV, Volvo XC90, е произведен в специалния технологичен център на Volvo Cars в Торсланда и е първият от серия изцяло автономни автомобили, които ще бъдат достъпни за клиентите в Гьотеборг и ще могат да се движат по пътната мрежа в страната.

Volvo е пазарен лидер, що се отнася до автомобилната сигурност. Компанията вярва, че представянето на Технологията за автономно управление, ще сведе до минимум пътните инциденти. Освен това, тази революционно нова технология ще улесни трафика и ще намали замърсяването и още, ще позволи на водача да използва по-пълноценно времето, прекарано в автомобила.

Volvo и в момента предлага Система за полуавтономно управление, наречена Pilot assist, при моделите си S90, V90 и XC90. Тази система контролира кормилното управление, така че автомобилът да се движи самостоятелно в зададената пътна лента, при скорост до 130 км/ч, напълно независимо от другите участници в движението. Drive Me автомобилите ще се движат без да има нужда водачът да докосва волана или педалите. Първоначално това ще се случва в специално обособени зони около Гьотеборг, с помощта на създадения от Volvo софтуер за автономно управление.

Името на шведската компания е синоним на автомобилна сигурност още от създаването на 3-точковия предпазен колан през 1959 г. Също така, Volvo е основоположник на системите за автономно управление, като част от стратегията си да няма нито един сериозно пострадал или починал пътник, в случай на инцидент с нов автомобил Volvo към 2020 г.

Проектът Drive Me е изцяло ориентиран към клиентите и точно това го отличава от останалите експерименти за автономно шофиране. Volvo не разчитат само на инженерния си екип, но и на обратната връзка от клиенти, използващи тези автомобили в своето ежедневие.

Това е важна стъпка за проекта Drive Me”, казва  Ерик Кьолинг, Технически директор активна безопасност, визирайки най-новите технологии, с които са оборудвани автомобилите. „Клиентите гледат по друг начин на автомобила, за разлика от нас инженерите. Ние се стремим да разберем, как те използват автомобила в своето ежедневие и каква полезна информация можем да получим от тях.”

След  излизане от завода, автомобилите Drive Me ще преминат редица щателни тестове, за да е сигурно, че системата за автономно управление работи правилно. След като инженерите от екипа на Volvo извършат необходимата проверка, автомобилите вече могат да се използват от клиентите.

Проектът Drive Me в Гьотеборг е първият от редица тестове в реална среда на автономно управляеми автомобили Volvo. Проект, подобен на този в Гьотеборг, ще стартира и в Лондон през следващата година. Volvo приема предложения и от заинтересовани градове в Китай, които да влязат в програмата през следващите години.

Volvo също така участва и в стратегически партньорства в сферата на технологиите за автономно управление.

Миналия месец стартира съвместна работата с водещата компания Uber по проекти за бъдещето на автономните автомобили. Volvo разкри, че планира да работи и заедно с водещия автомобилен производител Autoliv по разработката на ново поколение автомобилен софтуер.

назад към всички