• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Динамичният концептуален автомобил Ford Tourneo прави световния си дебют на изложението в Женева

Динамичният нов концептуален автомобил Ford Tourneo ще направи световния си дебют на Автомобилното изложение в Женева през 2012 г., внасяйки нова енергия и стил в сегмента на европейските автомобили за лична употреба.

Представяйки една изцяло нова гама от лекотоварни автомобили за превоз на пътници (следват и товарните), концептуалният Tourneo показва една радикално нова визия, която ще привлече клиентите, търсещи стил, функционалност и пространство.

„Един поглед към концептуалния Tourneo е достатъчен, за да ни подскаже, че той ще влее нов, вълнуващ дух в сегмента на автомобилите за лична употреба,” сподели Стивън Одел, Председател и Изпълнителен директор на Ford-Европа. „Нашата предстояща гама ни дава възможност да привлечем нови клиенти с различната си, свежа посока и ние я прегръщаме с две ръце. Развълнувани сме да представим този значим концептуален автомобил в Женева. Качествата на Tourneo, които са като на лек автомобил, ще бъдат оценени от широк кръг клиенти и това е идеалното място да покажем този модел за пръв път.”

Концептуалният Tourneo демонстрира множество вълнуващи нови черти, които му придават прилекателността на лек автомобил. Това включва изцяло нов дизайн на интериора с кокпит, ориентиран към водача и луксозно, напълно тапицирано купе, в което акустиката и висококачествените материали са като в модерен премиум автомобил с много места.

Концепцията показва още редица иновации, включително задни седалки с възможност за множество настройки и демонтаж, SYNC с гласово управление, система за свързване в колата и последните ECOnetic технологии на Ford за ниски СО2 емисии.

Радикално нов дизайн

Концептуалният Tourneo много ясно показва радикално новата посока в дизайна на Ford по отношение на лекотоварната гама, която ще бъде представена по-късно тази година.

С напредничавата си аеродинамична външност концептуалният автомобил обединява типичните динамични черти на Кинетичния дизайн при леките автомобили Ford – създавайки силно усещане за движение, дори когато автомобилът е спрял.

„Поставихме си за цел да създадем дизайн с изчистени, футуристични лини и с истинско усещане за празничност,” обясни Пол Кембъл, Главен дизайнер във Ford-Европа. „Със спортната си стойка, смелия си страничен силует и вдигнатата линия на прозорците, концептуланият Tourneo внася нещо свежо и вълнуващо в класа на лекотоварните автомобили. Прилагайки актуалния Кинетичен дизайн, визията е с изцяло нов стил и присъствие.”

Основните черти на Кинетичния дизайн придават на концептуалния Tourneo уникално излъчване, включващо смелата трапецовидна предна решетка, силната и мускулеста странична линия, издадените арки на колелата и отличителното повдигане на стъклата при С-колоната.

Концептуалният автомобил е допълнително подобрен чрез множество стилни детайли – от хромираната предна решетка и предните LED светлини до динамичните 18-инчови алуминиеви джанти.

Луксозен интериор като в лек автомобил

Внасяйки изцяло нов стил и изтънченост в сегмента на автомобилите за лична употреба, концептуалният Tourneo се отличава с изцяло нов дизайн на интериора.

„Искахме да осигурим на водача и пътниците отзад интериор със същите стандарти за дизайн и качество, на които те биха се насладили в съвременен многоместен луксозен автомобил, но с предостатъчно пространство за пътниците и багажа,” обясни Кембъл.

„От модерния си, ориентиран към водача кокпит до луксозната си кабина отзад, облицована с кожа, концептуалният Tourneo доказва, че интериорът в този клас може да бъде едновременно функционален и атрактивен.”

Стилният, изваян инструментален панел е ориентиран около водача и се характеризира с технологии, пряко свързани с тези от гамата леки автомобили на Ford. Подобно на екстериора, интериорът следва същия Кинетичен дизайн на последните модели на Ford, като наподобяващата крило горна част на инструменталния панел.

Задните седалки са с напълно нов дизайн, който позволява лесното им сгъване в няколко конфигурации или демонтажа им. По този начин интериорът може лесно да бъде променян в зависимост от целите – за бизнес или удоволствие.

В концептуалния автомобил усещането за лукс и простор в интериора е допълнително подобрено чрез двуцветната гама, включваща ръчно ушити кожени седалки с атрактивни текстилни апликации.

Интелигентни нови технологии

Концептуалният Tourneo подчертава, че клиентите от сегмента за лична употреба могат да очакват същите високи нива на технологии, както и водачите на леки автомобили.

Сред интелигентните нови технологии в концептуалния автомобил са:

· ECOnetic технологиите – модерните технологии на Ford за по-ниски СО2 емисии включват Автоматична start-stop система и Интелигентно регенеративно зареждане

· SYNC с гласово управление, система за свързване в колата – позволява мобилните телефони и музикалните устройства да бъдат свързани с автомобила и управлявани само чрез глас

· Системата за спешни случаи – работейки посредством SYNC, тази нова система помага на пътниците да се свържат с номера за спешни случаи при възникнала катастрофа, предоставяйки информация за местоположението на автомобила

· Модерна система за безопасност – включваща предни – за водача и пътника до него – и странични въздушни възглавници и въздушни завеси

· Камера за задно виждане – интегрирана в огледалото за задно виждане

· Системата за спазване на лентата и Системата за Предупреждение на водача – най-модерните системи в помощ на водача алармират при неволно напускане на лентата или при индикация за умора у водача

Това отлично оборудване завършва с изключителната динамика и икономичност. Концептуалният автомобил е задвижван от усъвършенствания 2.2-литров дизелов Duratorq TDCi двигател на Ford със 155 к.с.

Концептуалният Tourneo е базиран на новата глобална платформа на Ford, разработена да осигурява динамиката на лек автомобил, включващо лесно и отзивчиво управление, подобрено и комфортно пътно поведение и намалени нива на шум.

„Клиентите в сегмента на автомобилите за лична употреба изискват по-високи нива на технологии, динамика и управление,” заяви Бари Гейл, Главен Инженер във Ford-Европа. „Този концептуален модел доказва, че приемаме тези изисквания много сериозно и че клиентите могат да очакват възнаграждаващо удоволствие от управлението, наподобяващо лек автомобил.”

Ново поколение лекотоварни автомобили на Ford

Дебютът на концептуалния Tourneo известява значимата поява на изцяло новото поколение лекотоварни автомобили на Ford. Пълната гама модели ще бъде представена през 2012 г.

Давайки старт на серията от премиери, концептуалният Tourneo обозначава новата гама на Ford за пътническите и товарни ванове до един тон, които ще бъдат представени в Европа и на други глобални пазари, но няма да се продават в Северна Америка.

Тази гама ще се задвижва от усъвършенстваната версия на 2.2-литровия дизелов Duratorq TDCi двигател, представен през 2011 г.; със стандартната автоматична start-stop система, Ford се прицелва в най-добрата в класа икономичност.

Ще се предлагат три версии на мощност: 100 к.с., 125 к.с. и 155 к.с. Всички варианти са съчетани с 6-степенна механична скоростна кутия и предно предаване.

Моделната гама ще включва широк избор от модификации на каросерията и два вида междуосие (къса и дълга база), осигурявайки при необходимост възможност за товарене на повече багаж или стоки.

Ford ще представи по-големи и по-високи Transit-и с повече полезен товар по-късно тази година. Тези модели ще се предлагат глобално, включително и в Северна Америка и ще включват и задно предаване.

„2012-та е изключително важна година за Ford, тъй като стартираме производството на изцяло нова гама лекотоварни автомобили,” сподели Одел. „Нашите лидери сред лекотоварните автомобили притежават страхотен имидж за добра стойност и стабилност и новата ни гама е предопределена да го изведе на следващото ниво.”

назад към всички