• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Да станеш баща дълбоко в Атлантическия океан

Историята на Рик Деп – вече една от легендите

във Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race е най-трудното и престижно състезание по ветроходство в света. В него участват само най-добрите от най-добрите. За да участваш в тази регата, трябва да си безупречно подготвен, в перфектна физическа и психическа кондиция. Но най-важното е, да получиш пълна подкрепа от хората, които обичаш. Доказателство за това е Рик Деп от отбора на Puma Ocean Racing.

Той потегля от пристанището Аликанте в Испания, оставяйки съпругата си Анастасия бременна в 5-ия месец. „Знам колко важно за него е да участва. Той се готвеше за тази надпревара в продължение на две години. Всяка вечер заспиваше с мечтата да триумфира в най-трудната световна регата. Искаше да стане първия британец, спечелил златен медал от Volvo Ocean Race. Обичам го и затова го подкрепих безрезервно”, спомня си съпругата му.

На 27 февруари, докато Рик Деп се бори за първото място, той получава съобщение от Volvo, че вече е баща. Анастасия го дарява с дъщеричка на име Изабела, която от първия си ден на този свят загатва за качествата на бъдещ модел с перфектните мерки – 52 см. височина и 3 300 гр. тегло. Никой не знае как се е чувствал Деп в онзи момент, когато е разбрал прекрасната новина. Изисква се безспорно огромна воля и твърд характер, за да запази човек самообладание в подобен момент, за да може да бъде пълноценен на борда и съсредоточен върху общата цел. Рик успява! Puma Ocean Racing се бори за първото място.

Интересно е, че Рик Деп се сблъсква с бащинството на борда за втори път. През сезон 1997-98 той е на борда на друга яхта, участваща в околосветско пътешествие под егидата на Whitbread. Тогава капитанът на екипажа Жоао Синьорини става баща и по ирония на съдбата отново на дъщеричка. Днес Синьорини си спомня, че Деп е първият човек, който го поздравява. „Запалихме двамата по цигара, за да отпразнуваме знаменитото събитие. Краката ми се подкосиха, когато разбрах. Нямах търпение да стигнем до следващото пристанище, за да се обадя на жена ми. Нямах търпение да стигна до сушата, да им се обадя, да намеря интернет и да проверя пощата си, защото знаех, че жена ми е изпратила снимки на детето. Ето че сега Деп е на моето място. Странно нещо е съдбата, нали?”, спомня си с усмивка”, Жоао.

Тази трогателна лична история показва за пореден път, колко силна е мъжката страст към водите, към надпреварите и към себедоказването. Вътре, дълбоко в океанските води, адреналинът е по-висок от всякога. Там няма на кого да се обадиш за помощ. Там разчиташ само на себе си и на човека до теб. Разчиташ на мъжката дума и качествата на екипа си. Ако се усъмниш в тях и за секунда, това би коствало живота ти. Тези типично мъжки черти винаги ще бъдат актуални, независимо от напредъка на технологиите. Генетично в природата на мъжа е заложено да доминира, да покорява и да открива. Същевременно с това той трябва да бъде уверен и сигурен във възможностите си, когато е най-тежко. Да, точно такива са мъжете – онези истинските, които бранят честта и достойнството си с цената на всичко. А за участниците във Volvo Ocean Race това е ежедневието!

Volvo Ocean Race - цифри и факти:

Ø Първото състезание Volvo Ocean Race се провежда през 2001 г. Маршрутът е Саутхемтън – Кейп Таун – Сидни – Аукланд – Рио де Жайнейро – Маями - Балтимор – Ла Рошел – Гьотеборг – Киел;

Ø Volvo Ocean Race винаги стартира и завършва от европейско пристанище;

Ø Последните три старта на регатата започват от Испания;

Ø Първият победител във Volvo Ocean Race е отборът на Illbruck , Германия с капитан Джон Костецки от САЩ ;

Ø Последните две издания на надпреварата се печелят от един и същ модел яхта – Volvo Open 70;

Ø Всяка година над 1 милиард души проследяват на живо Volvo Ocean Race

Ø Тази година 66 телевизионни компании излъчват надпреварата на живо, като техните кадри достигат до 550 милиона домакинства;

Ø Тази година маршрутът на Volvo Ocean Race е дълъг 40 000 морски мили. Яхтите ще преминат последователно през пристанищата на Аликанте – Кейп Таун, Абу Даби, Саня, Аукланд, Итахая, Маями, Лисабон и Лориент;

Ø През 2011-2012 шест отбора се борят за първото място – екипажи от САЩ, Франция, Испания, ОАЕ, Китай и Нова Зеландия.

Ø Ежедневна актуална информация за Volvo Ocean Race може да намерите на http://www.volvooceanrace.com/en/home.html

назад към всички