• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Българско Volvo XC90 потегля към полярния кръг

Професионални фотографи прекосяват 8 500 км,

за да разкрият магията на Aurora Borealis

Мото-Пфое и Volvo съвместно с трима български фотографи организират експедиция до полярния кръг за заснемането на Aurora Borealis (Северното сияние). Събитието е първото по рода си в България и предизвиква огромен интерес сред почитателите на фотографията и ценителите на красивите шведски премиум автомобили.

Фотографите се спират на Volvo XC90. Изборът им на автомобил не е случаен. Ръководителят на експедицията Венцислав Димитров има богат опит и през годините е бил собственик на повече от 6 различни модела на марката. Споделяйки всеобщото мнение за доказаните качества и предимства на Volvo, той и неговият екип първоначално се спират на модела S80, но след консултации и препоръки решават да се доверят на „по-голям“ модел с утвърдени високопроходими качества, надеждност, функционалност и стабилност. Близо месец авантюристите подготвят оборудването си за дългия зимен преход, като обръщат специално внимание на спецификата на терена и географските и климатични особености.

Експедицията ще се реализира в периода 5-18 март.


Маршрутът е София-Берлин-Копенхаген-Стокхолм-Абиско-Хелзинки-Талин-Рига-Краков-София. Участниците са Венцислав Димитров – 44г., Владимир Томашевич - 37г. и Трифон Пальонгов - 53г. Освен от генералния партньор Мото-Пфое, пътешествието е подкрепено още от редица утвърдени на българския пазар брандове като PENTAX Bulgaria , KWIAT, Coffee Inferno, Art Express, HITACHI и Happy Foto. Медийни партньори са OFFNews, OFFRoad Bulgaria, Volvo Club Bulgaria, PentaxFanClub и The Photo Room. Чрез тях всеки може да се докосне до магията на Aurora Borealis.

Полярното сияние е оптичен феномен, наблюдаван в небето над полярните райони на Земята, образуващо се в следствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Явлението може да се оприличи на поразително красив танц на разноцветни светлини в небето.
Причина за удивително красивото природно явление е слънчевата активност. Атмосферата на Слънцето е съставена най-вече от водород. От най-външния и най-разредения ѝ слой непрекъснато се откъсват невидими частици (електрони и протони) и изтичат в Космоса. Този поток се нарича слънчев вятър. Част от него достига Земята и под действие на нейното магнитно поле, което е най-силно при полярните области, взаимодейства със земната атмосфера, предизвиквайки разноцветно светене на атмосферни газове. На всеки 11 години активността на Слънцето достига своя максимум и потокът на слънчевия вятър се засилва. В този период полярните сияния са много живописни. Aurora Borealis – буквално преведено от латински означава “Зора на севера”. Така на научен език се наричат полярните сияния в северното полукълбо.

Повече информация за експедицията може да откриете online на www.volvoexpeditions.com , както и на фен страниците на Мото-Пфое и Volvo в социалните мрежи.

назад към всички