• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Безплатно проверяваме техническото състояние

От 1 до 11 ноември всички български шофьори ще могат напълно безплатно да проверят техническото състояние, светлините и гумите на своите автомобили преди началото на зимния сезон в пунктовете на Съюза на българските автомобилисти (СБА) в страната, както и в сервизите на Мото-Пфое. Освен профилактични прегледи, водачите ще могат да получат консултации за чистачки, зимни течности и др. Те се плащат само ако се налага подмяна на части. Това обяви днес председателят на СБА инж. Емил Панчев по време на пресконференция за предстоящата акция „Зима“, която се проведе в централата на СБА. Карта с всички пунктове на СБА в страната може да видите тук.

Както всяка година, акцията започва от 1 ноември, сряда, и продължава до края на месеца. Партньори на Пътна полиция освен СБА, са също Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“, БЧК, ДЗИ и други.

В рамките на кампанията униформени ще проверяват автомобили, водачи, пешеходци, каруци, велосипедисти, а също и за толерантност на пътя между отделните участници в движението, съобщи шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски.

От началото на годината в страната са станали 5690 тежки катастрофи с 534 загинали и 7161 ранени хора. В сравнение със същия период на миналата година жертвите са с 54 по-малко. „Имаме намаление по всички показатели спрямо 2016 г. Пътна полиция осъществява засилен и ефективен контрол, за да може най-агресивните да бъдат санкционирани. За първите девет месеца т.г. има съставени  765 670 фишове, електронни  фишове и актове, което е със 136 000 повече от миналата година“, каза още Рановски.

Той обясни, че и тази година самата акция „Зима“ ще протече на три етапа.

Първият етап е от 1 до 10 ноември и в този период ще има засилени проверки за велосипедисти и каруци. 6 ноември е обявен за Ден без загинали колоездачи на пътя. От 11 до 20 ноември кампанията е насочена към пешеходците, като пътните полицаи ще проверяват не само дали те спазват правилата за движение, а също така дали водачите са толерантни и се съобразяват с предимството им на обозначените места. Периодът съвпада и с обявения от ОНН Ден без жертви на пътя. В третия етап от акцията – от 21 до 30 ноември, катаджиите ще проверяват дали автомобилите са готови за зимата.

Униформените ще следят до колко автомобилите са подготвени за управление при зимни условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите. При нарушения ще бъдат налагани санкции.

Шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски напомни, че през зимния сезон вече е задължително да се кара с гуми, чийто рисунък на грайфера е равен или по-голям от 4 мм.

Представителят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Михаил Рашков увери, че имат готовност да посрещнат зимата и да се справят със снега на пътя. От 1 ноември е обявено влизането в режим на зимно поддържане на пътя. От дирекцията са имали възможност през октомври на няколко пъти да тестват готовността си с падналия сняг на Петрохан и Пампорово.

назад към всички