• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Антарктика е следващата точка на втората експедиция от серията Six-A

В следващите дни на обновения сайт www.six-a.net може да откриете много интересни новини и богат снимков материал от маршрута на експедицията, който включва и други интересни дестинации, сред които Сантяго, Великденския остров и Пунта Аренас

От днес, 07 януари 2016 г., започва втората експедиция, залегната в програмата на www.six-a.net. Този път ентусиастът от България ще ни запознае с предизвикателствата на живота в Антарктика, като ни разкрие магията на един от най-екзотичните географски региони на планетата, обхващаш континента Антарктида и островните територии в Южния океан. Районът се отличава с най-ниските средни температури, най-силните ветрове и най-голямата средна надморска височина в света. Годишните валежи са едва 200 mm по крайбрежието и далеч по-малко във вътрешността. Това е и най-студеното място на Земята, като на 08 декември 2013 г. в Антарктида е регистрирана рекордно ниската температура от -91,2° C. Слънчевите изгаряния често създават здравословни проблеми, защото снежната повърхност отразява почти всички ултравиолетови лъчи, които попадат върху нея. В района на Антарктика могат да оцелеят само приспособените към студа растения и животни като пингвини, перконоги, бавноходки, акари, много водорасли и други микроорганизми, както и някои представители на тундровата растителност. Макар в района да няма много постоянни жители, по всяко време там пребивават редица научни работници от различни държави, живеещи в станции, в които се извършват изследвания в различни области на науката. България установява своето постоянно присъствие в Антарктика през 1988 г., когато е построено българското убежище на о. Ливингстън, обявено за база и наименувано „Св. Климент Охридски“ през 1993 г.
По пътят си към Антарктика българинът приключенец ще има шанса да посети и някои от най-екзотичните местности в Южна Америка, сред които Сантяго, Великденския остров и Пунта Аренас. В рамките на 3 седмици изследователят ще трябва да се нагажда от изключително топло време с очаквана температура в Чили от +31° до една от най-студените точки в света – Антарктика. Много интересни снимки и разнообразна информация от експедицията може да намерите в следващите дни на обновения сайт www.six-a.net, който е във финална фаза на пускане.
Припомняме, че през 2012 г. се състоя първата част от експедициите, залеганти в Six-А. Тогава за 45 дни българинът премина с автомобил Land Rover Defender близо 20 000 км през териториите на Египет, Судан, Етиопия, Кения, Танзания, Замбия, Намибия и ЮАР. Епичното пътуване бе истинско предизвикателство към машината, екипировката и волята на мъжа, но и отлична възможност той да достигне отвъд предела на възможностите си, пресичайки най-изискващия и труден континент на планетата - Африка. Експедицията бе и предизвикателство към всеки човек, търсещ позитивизъм, приключение и пионерски дух.
Експедициите в Африка и Антарктика са част от цялостен проект за пътувания, като следващите набелязани точки са Азия, Австралия, Северна и Латинска Америка. От там идва и името на проекта – Six-A (шест А). Повече интересна информация за експедициите може да намерите в близките дни на обновения сайт www.six-a.net

назад към всички