• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

28 метров Jaguar се извиси високо в небето

Е- type напомни за себе си и отново е център на внимание

Скулптура на Jaguar E-Type се извисява високо в небето над Гудууд, Великобритания. Стоманени тръби, простиращи се на 28 метра височина перфектно изобразяват един от най-обичаните спортни автомобили в историята на човечеството. Точно 10 дена бяха нужни на специалисти, изграждащи мостове, да сглобят тежащата 150 тона инсталация, разкриваща ни перфектните форми на Jaguar E-Type 122 Series.

Уникалната и единствена по рода си конструкция е изработена от половин километър метални тръби с диаметър 1200 mm, първоначално изработени за газопроводната мрежа в Англия. Идеята е на световно известния скулптор Гари Джуда, който получил вдъхновението си в музея за Модерно световно изкуство в Ню Йорк, където за първи път видял Jaguar E-Type. В началото на годината той и неговият екип започнали работа по чертежи, планиране и подбор на материали за изграждането на това спиращо дъха произведение. След четири месеца усърдна работа те били готови.

Скулптурата се различава от всички останали в Гудууд. Гари Джуда обяснява, че е целял да покаже E-Type в пълния му блясък, но същевременно без допълнителни разкрасявания. Той разкрива, че дизайнът на автомобила е специфичен, който много трудно може да бъде имитиран. Все пак неговият екип се справя с трудната задача и всеки признава, че неговата изработка перфектно имитира спортния и атлетичен вид на автомобила, оставил трайна следа в автомобилната история. 50 години по-късно E-Type отново е в центъра на вниманието.

В Гудууд могат да бъдат видяни още изящни скулптури на различни модели Jaguar като C и D-Type и XK120, които показват линията в производството на красиви спортни автомобили на британската марка през различните години. Трябва да се признае, обаче, че произведението на Гари Джуда предизвиква най-голям интерес сред посетителите.

Коя ще бъде новата „котка”, която ще го засенчи? Всеки един модел от съвременната гама на Jaguar е достоен за това. XJ, XF и XK не спират да печелят световни награди, докато концепта C-X75 буквално хвърли в делириум автомобилните специалисти и фенове по света. Поредно доказателство за бляскавото бъдеще, което предстои на марката Jaguar.

назад към всички