• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

1527 БЪЛГАРСКИ ЕКИПАЖА ЗАЕДНО СЧУПИХА РЕКОРДА НА ГИНЕС ЗА НАЙ-ДЪЛЪГ ПАРАД ОТ АВТОМОБИЛИ FORD

София, 04.06.2016 г. – Главозамайващо много хора и автомобили се отзоваха днес на Северната скоростна тангента в столицата и заедно поставиха нов световен рекорд на Гинес!

България остави още една нова и уникална следа сред световните постижения – с най-дългия парад от автомобили Ford на планетата. Повече от 2300 коли заедно изминаха разстоянието от 3.5 км. Всички преминаха през трасето, но съгласно изискванията на Гинес официално признати бяха 1527. Това прави два пъти повече участници, отколкото в досегашния рекорд в САЩ! Така Гинес официално призна българския световен рекорд за изключителен!

В събралото се множество присъстваха невероятно впечатляващи модели на Ford, видимо поддържани с много грижа и внимание от собствениците си – Модели А от 30-те години на миналия век, екзотики като Taunus, Probe, Mercury, Granada, Maverick, Cougar, класически Mustang от 70-те, Thunderbird, Explorer, F-150, Cobra, дори Mustang Shelby GT350 – модел 2017 г. и много други.

Участниците се събираха в продължение на няколко часа, през които малки и големи играеха на игри, децата рисуваха и оцветяваха, докато родителите се затрудняваха или пък не, с отговорите на въпроси относно историята на Ford. Верните отговори, най- находчивите и артистични изпълнения носеха различни награди от Metro, McDonald’s и Ford. Съборът се превърна в истински празник за феновете на марката в България, които обединени от общата си страст към Синия овал, прекараха заедно съботната сутрин.

За информираността на гостите се грижеше водещият Влади Априлов, който съобщаваше пристигащия брой участници, правилата за провеждане на рекорда, а също и други интересни постижения от книгата на Гинес. И този фест не мина без музика. Изненадващо на импровизираната сцена се появи Гетомен и рапира в чест на Ford феновете.

Събитието откри Министър-председателят на Република България Бойко Борисов, който се появи рано и веднага бе обграден от медиите и участниците. Той разгледа част от автомобилите, разходи се сред тях и си поговори с мнозина, а накрая пожела на всички „На добър час!“

Преди официалния старт на рекорда в 11 часа на импровизираната трибуна върху платформата на Ford Transit шаси кабина, Филип Пфое – собственик на Мото-Пфое, Заместник-посланикът на САЩ у нас Мартина Стронг и съдията от Гинес Лена Кулман приветстваха участниците и ги призоваха да подобрят рекорда. Събитието уважиха също министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски.

Колоната поведе четирикратният рали шампион на България Крум Дончев с новия Ford Mustang, а в ролята на негов навигатор влезе Заместник-министъра на младежта и спорта Асен Марков. Той прикани всички шофьори да карат внимателно през лятото и пожела на ентусиазираните участници да счупят рекорда!

До последно регистрациите на сайта вървяха много бурно и ентусиазмът на желаещите беше приел цифровото изражение на 2178 записали се участника, но пристигналите на място значително надхвърлиха очакванията.

Последният подобен рекорд на Гинес за най-дълга колона от автомобили Ford е поставен в Северна Америка през 2014 г. с 829 коли, който днес скромна България официално подобри двукратно. Така стигнахме и задминахме американците по този показател!

назад към всички