• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

100 Volvo автомобила без шофьор пътуват по улиците на Гьотеборг

Volvo Car Corporation стартира поредния уникален по рода си проект. Компанията анонсира старт на “Drive me” - програма за Автономно шофиране , разработена в партньорство с Министерството на транспорта в Швеция. Съгласно договора по улиците на Гьотеборг вече се движат 100 Volvo автомобила, които се управляват самостоятелно, докато шофьорът върши собствени бизнес дела. Този единствен в историята експеримент автоматично превръща шведския бранд в номер 1 по отношение технологиите за мобилност.

„Автономните автомобили са изключително важна част от бъдещата концепция на Volvo Car Corporation за край на смъртните случаи по пътищата до 2020 г“, сподели пред журналисти Хакан Самуелсон, президент и CEO на компанията. Той изтъкна, че следващите месеци са много важни за цялостната концепция на бранда, защото ще покаже в реални условия напредъка на технологиите, разработени от Volvo.

Автономните автомобили ще се движат средно с 50 км/ч по специално избрани пътни артерии в Гьотеборг, които включват градски трафик и четирилентови пътни платна, позволяващи по-голямо ускорение. Целта е да се анализира поведението на автомобилите при различни условия на шофиране. Едни от най-важните въпроси, на които Volvo ще очаква отговор са:

- Каква е сигурността на автономните автомобили, как се включват те в трафика и как могат да го облекчат?

- Какви технологии и подобрения в инфраструктурата са необходими, за да могат да се движат безопасно автономните автомобили?

- Как се справят автономните автомобили с типичните рискови ситуации на пътя?

- Колко са уверени и спокойни хората, возещи се в автономните автомобили?

- Как реагират другите участници в движението на автомобили, които сами вземат решения?

Отговорите на тези въпроси са изключително важни, за да могат инженерите на Volvo да прецизират до съвършенство всички технологии, необходими за автономно шофиране. Проектът „ Drive me” ще се провежда през цялата 2014 година. След обобщение на резултатите ще бъдат предприети нужните мерки за проектиране на най-добрите системи в сферата на мобилността. За първи път те ще бъдат внедрени в серийни автомобили през 2017 г.

Очакванията са автономното шофиране да облекчи осезаемо трафика в големите градове. Данните до момента показват, че ще бъдат намалени и разходите на гориво и въглеродни емисии. Полигонът на Volvo тестовете – Гьотеборг автоматично превръща града в пионер по отношение разработването на екологични и безопасни автомобилни технологии.

Хората в Автономните автомобили също ще се радват на редица облекчения. Те ще могат да използват ползотворно времето си в колата, вършейки неотложни бизнес дела. „Шофьорът“ ще може да работи на лаптоп, таблет или да сърфира в интернет през мобилния си телефон, докато се придвижва от точка А до точка Б.

назад към всички