• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

“100 години по-късно” – Юбилейната обиколка с Ford премина през 12 града на страната

Хиляди празнуваха заедно с екипа на Мото-Пфое и отбелязаха двете кръгли годишнини – 100 години от официалното присъствие на Ford в страната

и 20-ия рожден ден на Мото-Пфое

Завърши автомобилната обиколка на България с Ford под мотото „100 години по-късно”. Днес, 24 юни, петте автомобила-участници пристигнаха обратно в София, откъдето потеглиха по пътищата на България преди 8 дни. Обиколката на България, посветена на 100-годишнината от официалното присъствие на Синия овал у нас и 20-ия рожден ден на Мото-Пфое, започна на 16 юни т.г. на пл. „Александър Невски” в столицата. Символичен старт даде Елена А. Форд, праправнучка на създателя на Ford Motor Company, Хенри Форд – човека, който качи света на колела. В обиколката участваха общо 5 автомобила – новите Ford Fiesta, Focus и Mondeo, които представиха настоящето и бъдещето на марката Ford, както и два олтаймера – Ford Model T от 1916 г. и Model A от 1928 г., които навсякъде по страната бяха начело на атрактивната колона и обираха овациите на публиката.

Уникалното събитие, осъществено от Мото-Пфое в 12 от най-големите градове на страната, представлява повторение на първата обиколка на България с автомобил през далечната 1911 г. Тогава тя е предприета от Марин и Методи Лъскови – първите официални представители на Ford у нас, пътували 22 дни с автомобил Ford Мodel T и така показали за първи път на много от тогавашните българи самоходната машина, която промени живота на хората по земята.

Днес, 100 години по-късно, Мото-Пфое напомни за това събитие от началото на 20-и век. За 8 дни екипът на обиколката пропътува с 5-те автомобила 1137 км и посети София, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Бургас, Добрич, Варна, Русе, Шумен, Велико Търново и Плевен. За разлика от обиколката през 1911 г., продължила всичко 528 часа, през 2011 г. екипът на Мото-Пфое прекара на път общо 192. От тях – 36 часа шофиране, 18 часа – шоу в градовете с парад по основните улици, 36 часа – изложение на автомобилите на централните площади в 12-те града, 12 часа – подготовка на автомобилите в градовете и общо 90 часа – почивка на екипа между отделните изяви.

Навсякъде градоначалникът получи почетния знак на Обиколката „100 години по-късно”, местните медии и публиката в градовете въодушевено приветстваха колите и екипа. Близо 1000 снимки са качени на www.facebook/Ford BG/ и феновете на страницата са нарастнали над шест пъти в рамките на 8-те изминали дни.

назад към всички