• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

1 милион автомобили Ford Fiesta произведени за рекордно време

Служителите на Ford отпразнуваха производството на едномилионната Fiesta – едва 33 месеца след старта на производството на настоящия модел.

Важното събитие съвпада с други два юбилея: преди 35 години през месец май е представено първото поколение Ford Fiesta на германския пазар. А преди 80 години, на 4 май 1931 г., е произведен първият автомобил в завода в Кьолн – Ford Model А.

От старта на производството на Fiesta от поточната линия в Кьолн са слезли над 6 милиона броя от модела. Днес произведените в Кьолн автомобили Fiesta се изнасят за 71 страни. Ключовите пазари са Великобритания, Франция, Турция и Русия, но Fiesta се продава и на по-отдалечени пазари, включително Мозамбик, Мароко, Бруней и дори Таити.

Настоящата Fiesta се произвежда в Кьолн от 2008 г., а от 2009 – и в завода във Валенсия, Испания. Заводи на Ford за производството на Fiesta има още в Китай (Нанжинг), Тайланд (Районг) и Мексико (Куаутитлан), където Fiesta се произвежда за клиентите от САЩ и Канада.

От старта на продажбите на настоящата Fiesta през октомври 2008 г. са продадени над 1 350 000 броя по света. През първото тримесечие на 2011 г. данните на JATO Dynamics сочат, че са продадени 102 859 автомобила Ford Fiesta в Европа. Този резултат я превръща в най-продавания малък автомобил и втория най-продаван в Европа през март и за първото тримесечие на 2011 г.

„Щастливи сме от нестихващия успех на Fiesta не само заради факта, че е най-продаваният ни модел в Европа, но и защото се произвежда и продава по света със страхотен успех,” сподели Роланд де Ваард, Вицепрезидент Маркетинг, продажби и услуги във Ford-Европа.

Благодарение на високата си производителност, заводът в Кьолн е заел първо място сред 52 автомобилни завода в Европа, които са били оценявани. През 2006 г. заводът бе отличен с приз за висока производителност, особено престижна международна награда.

Заводът на Ford в Кьолн произвежда Fiesta и Fusion, със средна производителност от 1 770 автомобила дневно. Годишният му капацитет е 400 000 автомобила, благодарение на 17 300 служители от над 50 държави и 4 200 души на смяна.

Производственото време на Fiesta е едва 13 часа – 5 часа по-малко в сравнение с преди 10 години – благодарение на текущите подобрения и инвестиции в завода. Общо 100 милиона евро са инвестирани в завода в Кьолн само през 2010 г.

Факти за завода в Кьолн и за Ford Fiesta:

  • Производствените халета са на обща площ 14 000 кв.м
  • Обемът на производството през 2010 г. е 391 439 автомобила
  • 16% от произведените в Кьолн автомобили напускат завода с влак, 41% - с камиони и 43% се натоварват на кораби
  • Общата площ на завода в Кьолн се равнява на 40 футболни игрища
  • Дължината на окачената поточна линия е 11 км

назад към всички