• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

1.0-литровият EcoBoost е „Световен двигател на годината“

Новият 1.0-литров EcoBoost двигател на Ford Motor Company – представен тази година в Европа най-напред във Focus – бе провъзгласен днес за “Международен двигател на 2012 година.”

Малкият, високотехнологичен 3-цилиндров двигател отнесе още 2 награди – „Най-добър нов двигател“ и „Най-добър малък двигател под 1 литър“ – на наградите на списанието за Световни технологии при двигателите и на базата на гласовете на 76 журналисти от 35 страни по света.

Това е първият път, когато Ford печели приза „Международен двигател на годината“ в 13-годишната история на конкурса. По-важното е, че 1.0-литровият двигател получи най-високия резултат в историята на наградите.

„Поставихме летвата изключително високо, когато проектирахме този двигател,“ заяви Джо Бакай, Вицепрезидент по глобалните двигатели във Ford. „Искахме да осигурим втрещяваща икономичност, изненадваща мощност, безшумност и рафинираност – и всичко това от много малък, 3-цилиндров двигател. Екипът ни отговори на това изглеждащо почти невъзможно предизвикателство с наистина вълнуващи иновации. Резултатът е бензинов двигател, променящ играта по света.“

„Това е подобаваща победа за един наистина забележителен двигател,“ сподели Дийн Славнич, Председател на наградите „Международен двигател на годината“ и редактор на Световни технологии при двигателите.

Двигателят – толкова малък, че се побира на лист хартия А4 – е проектиран в техническия център на Ford в Дънтън, Великобритания и Меркених, Германия. Произвежда се в заводите на Ford в Крайова, Румъния и Кьолн, Германия.

1.0-литровият EcoBoost използва нискоинерционно турбо, за да осигури незабавна мощност при подаване на газ от ниски обороти и доставя висока мощност при обороти на турбината до 248 000.

Иновациите на 1.0-литровия EcoBoost включват още:

· Изпускателният колектор, интегриран в главата на цилиндъра, понижава температурата на отработените газове, за да оптимизира съотношението гориво-въздух в по-широк диапазон на оборотите

· Уникалният излят чугунен блок загрява двигателя по-бързо от конвенционален алуминиев блок, което намалява с 50% количеството на необходимата енергия за загряване и намалява разхода на гориво

· Ангренажният ремък е потопен в масло за по-тихата и ефективна работа на двигателя

· Балансиране конфигурацията на двигателя чрез нарочно „разбалансиране“ на маховика и балансиращата шайба, вместо добавяне на балансиращ вал, консумиращ енергия

1.0-литровият EcoBoost двигател дебютира тази година в Европа във Focus и ще се предлага също в C-MAX и B-MAX по-късно тази година. 1.0-литровият EcoBoost ще се предлага и за моделите на Ford в САЩ, Азия и Африка през следващата година.

Новият Focus с 1.0-литровия EcoBoost двигател, 100 к.с. е с най-добрия разход на гориво в класа от 4.8 л/100 км* и CO2 емисии от 109 г/км. Версията със 125 к.с. постига 5.0 л/100 км и CO2 емисии от 114 г/км.

През първия цял месец на продажби в Европа, над 4 700 клиенти са поръчали Focus с 1.0-литровия EcoBoost двигател, което възлиза на близо ¼ от всички поръчки на Focus в традиционните 19 европейски пазара на Ford.

Ford-Европа планира да утрои годишното производство на автомобили, оборудвани с ефективните бензинови EcoBoost двигатели от 141 000 през 2011 г. на приблизително 480 000 бройки до 2015 г. Компанията планира над 300 000 от тези автомобили да бъдат оборудвани с 1.0-литровия EcoBoost двигател.

„Международен двигател на годината“ се определя от жури от 76 автомобилни журналисти от 35 страни по света. Журито оценява пътното поведение, динамиката, икономичността, рафинираността и успешното внедряване на модерни технологии за двигателите. Високата оценка на съдиите осигури на 1.0-литровия EcoBoost 28% повече точки от най-близкия му конкурент и най-високия общ резултат на двигател в историята на състезанието.

„За 3-цилиндров двигател, задвижващ автомобил от класа на Ford Focus с такава лекота, доказва, че двигателят с вътрешно горене го чака много светло бъдеще,“ заяви Славнич от Световните технологии при двигателите. „Мощността, отзивчивостта и много добрата икономичност в реални условия са само върха на айсберга, когато става дума за този двигател и какво предлага днес на шофьорите. Добра работа, Ford!”

Другите съдии също похвалиха 1.0-литровия EcoBoost.

„Ако намаляването на работния обем е пътят пред нас, то в момента няма по-добър пример от този. Същата мощност като атмосферния 1.6-литров двигател, който заменя, но много по-пъргав при шофиране,” сподели английският журналист Джон Симистър.

„С добър въртящ момент от най-ниски обороти, този високотехнологичен 3-цилиндров турбодвигател осигурява динамиката на малък турбодизел, но без шума и вибрациите,“ каза Кристоф Конгрега от френското списание L’Automobile.

# # #

*Всички данни за разхода на гориво и СО2 емисиите в г/км са от официално одобрени тестове в съответствие с директива ЕС 93/116/ЕС. Данните за разхода на гориво се базират на Европейската Директива за икономия на гориво EU 80/1268/ЕЕС и може да се различават от резултатите за разхода на гориво в други райони на света.

назад към всички