News

Volvo Cars keep on leading in airbag innovations

Преди 58 години въздушната възглавница се е активирала с натискането на бутон. Днес тя предпазва и пътниците извън автомобила

Първият Volvo автомобил, оборудван с въздушна възглавница, е произведен през далечната 1987 г. От тогава до днес шведската компания развива технологията и въвежда в употреба различни световни иновации като страничните въздушни завеси и революционния еърбег за пешеходци в изцяло новото V40.

Ленарт Йохансон, старши мениджър интериорна безопасност във Volvo Car Corporation, с умиление си спомня за миналото и по-конкретно за 80-те години на XX век. Тогава той и неговият екип стават пионерите на въздушната възглавница във Volvo автомобилите. Затова днес се гордее, че неговата работа е получила световно признание и споделя, че с всяко изминато десетилетие системата става все по-ефикасна и надеждна. „В наши дни въздушните възглавници заемат много по-малко пространство, като същевременно вече могат да предпазят цялото тяло от крайниците до главата“, споделя Йохансон.

Еърбегът е включен в стандартното оборудване на колите от няколко години. Но все още продължава дебатът колко ефикасна е тази технология. За инженерите не е предизвикателство въздушната възглавница да се отвори, предизвикателство е тя да се отвори в точния момент, когато е най-необходима за спасяването на живот. В това, безспорно, най-добри са Volvo. Благодарение на камерите и радарите в шведските автомобили еърбегът може да се отвори още преди да е настъпил същинския сблъсък, като същевременно завесите и възглавниците могат да се издуват до различни нива в зависимост от степента на сблъсъка.

Ако се върнем обратно в миналото ще разберем, че за въздушна възглавница започва да се говори още през 1950 г. Пет години по-късно системата е патентована. Но тя работи единствено с натискането на бутон. Мнозина бързат да обявят тази технология за най-доброто средство за защита, но Volvo Car Corporation много бързо успява да отрече това твърдение. В шведските центрове за безопасност специалистите бързо доказват неефикасността й, защото в огромна част от случаите инцидентите настъпват за по-малко от секунда и шофьорът няма време да реагира, за да се предпази. Затова предпазният колан на Volvo продължава да е най-доброто средство, спасяващо човешкия живот.

Законопроект, приет в САЩ през 1984 г., ускорява развитието на еърбега. Според закона, трябва да се измисли допълнителна защита за шофьора, в случай че той не използва своя предпазен колан. Едва тогава инженерите започват да обсъждат пиротехнически устройства за издуването на възглавниците с газ. За жалост, тестовете отново доказват ниската ефективност на еърбега. Но става ясно, че в комбинация с предпазния колан той наистина е ефективен.

В началото на 1990 г. въздушната възглавница за първи път се включва в стандартното оборудване на автомобил. Предлага я тогава новото Volvo 850. Четири години по-късно шведската компания развива технологията, като въвежда странична въздушна възглавница, интегрирана в облегалката на седалката. При страничен удар тя се отваря, за да предпази гръдния кош на човека и пътника до него. Мнозина са в еуфория от поредната иновация, но Volvo много бързо успява отново да изуми света с въвеждането в употреба на въздушни завеси, които предпазват главите на хората при преобръщане на автомобила. Монтирани в тавана на автомобила завесите са представени за първи път през 1998 г. с появяването на пазара на новото S80. До ден днешен това предпазно средство е част от стандартното оборудване на всеки един Volvo автомобил с изключение на купе-кабриолета C70, където завесите са интегрирани в страничните врати.

Днес, десетилетия по-късно, технологията на въздушната възглавница е развита до нови висини отново благодарение на Volvo. Този път еърбегът вече предпазва и хората извън автомобила. Системата Pedestrian Airbag Technology функционира с помощта на сензори, монтирани в предната броня на новото V40 . Те регистрират възникването на физически контакт между автомобила и пешеходеца. Тогава предният капак на колата се отваря и едновременно се повдига нагоре от раздуващата се въздушна възглавница. Напълно раздутата въздушна възглавница покрива зоната под отворения преден капак плюс една трета от предното стъкло и долната част на А-колоната, за да предпази максимално пешеходеца от наранявания.

Коя ще е поредната иновация на Volvo по отношение на еърбег технологията, предстои да разберем. Съвсем скоро...
Back