• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

News

Вижте първото семейство, което ще тества автономните коли на Volvo

В разработването на проекта за безпилотно управление шведският автомобилен производител поставя хората на първо място

Volvo Cars разкри нов забележителен етап от проекта си за автономни коли, като представи 4-членно семейство по време на ежегодното автомобилно шоу в Детройт. Алекс и Паула Хейн от Гьотеборг, Швеция, както и двете им дъщери, са първите, които ще вземат участие в изпитателната програма за автономно шофиране, с истински автомобили и в реални условия на пътя.

„Нашият основен фокус винаги са били хората и улесняването на живота им“, заяви Хакан Самюелсън, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Car Group. „Новите технологии ще усъвършенстват шофирането, като го направят по-безопасно и удобно.”

Според Volvo, в бързината да създадат напълно автономни коли, много автомобилни производители забравят най-важното – хората, които ще ги използват. Подходът на Volvo се отличава с технология, базирана именно върху ролята на шофьора.

„Целта на изпитателния период е проектът Drive Me да се фокусира върху живота на хората и да окаже положително влияние върху обществото като цяло. Ние прилагаме цялостен, а не само технологичен подход в проучванията и процесите на развитие. Доколкото ни е известно, никоя друга компания не разработва технологии за автономно шофиране, взимайки предвид чисто човешката гледна точка“, подчерта Хенри Грийн, вицепрезидент по проучването и развитието във Volvo Car Group.

В тестовата програма Drive Me участват обикновени хора, обществени личности и представители на академичните среди. Това вероятно е най-амбициозният и всеобхватен проект за безпилотно управление, в който близо 100 автономни коли с реални хора зад волана ще се движат по пътищата на шведския град Гьотеборг през 2017 г. Очаква се в близко бъдеще проектът да се разшири и в други градове по света.

„Бихме искали да разберем как се чувстват хората в автомобила, когато включват или изключват автономния режим, и какви дейности извършват, докато пътуват към избраната от тях дестинация“, допълни Грийн.

Шведският производител на автомобили планира да пусне на пазара първия си изцяло автономен модел до 2021 г.

Back