News

Тимъти Алън - за обиколката му в България с Land Rover Discovery

Това е фотографът, който през 2012г. привлече световното внимание към паметника Бузлуджа. Серията снимки на монумента носи името Forget Your Past и реално представя Бузлуджа като руина от миналото. Преди броени дни той отново бе в България, за да снима в Огражден и Родопите. Там запечатва епизоди от празничните обреди на българите и моменти от живота на хората в планината.
За да достигне до някои от най-затънтените кътчета на България, фотографът избра да използва емблематичния Land Rover Discovery. Кросоувърът беше оборудван с всичко необходимо и се справи без проблем с открилите се предизвикателства.
Запитан кое е най-интересно за снимане в България, фотографът сподели: „Паметникът на Бузлуджа ми беше наистина интересен. Много ми беше приятно да го открия.
Харесва ми българската култура. Не точно тази в София, а по-скоро онази, която намирам в страната. В селцата тя е много общностна, лишена от цинизъм. Поразен съм колко много хора живеят в тях самодостатъчен живот. Те не купуват много продукти, храна. Произвеждат свои. Не че живеят лесно. Но си правят колбаси, буркани с плодове и зеленчуци. Сирене! Връщам се с толкова много сирене от планината! В моята родина ако някой прави сирене, то е защото е търговец. Загубили сме тази грижа да произведеш своя храна, всеки отива до супермаркета.”

Тимъти цени както българските жители, така и самата България.

„България е едно от най-хубавите места в Европа, но все още е твърде малко известна“, казва британският фотограф и добавя, че много негови познати не знаят нищо за България. „Някои дори не знаят коя е столицата на тази страна.“

Но съвсем скоро той ще им покаже повече за нас и страната ни. Британецът планира през лятото отново да посети България, само че възнамерява този път да вземе и семейството си със себе си.

Back