News

Новото Volvo V90 по стъпките на емблематичния Дует

Volvo Cars са продали повече от 6 милиона комбита в световен мащаб, което представлява около една трета от общия брой на автомобили Volvo, продавани от основаването на компанията през 1927 г.

"В съзнанието на много хора ние сме известни като дефиниция за комби автомобилите. Марката Volvo означава много повече от просто комби автомобили, ние гордо ще продължи това богато наследство с V90. "- каза Хакан Самюелсън, изпълнителен директор на Volvo Cars.

Представянето на новото Volvo V90 на 18 февруари е най-новата глава в тази славна история. Въз основа на SPA платформата, както при XC90 и S90 , така и V90 е изграден на нея, с тази разлика, че се явява комби версията на изключително популярния и луксозен седана S90.

Не са един или два комби моделите – икони, очертаващи историята на Volvo. Някои от тях са:
Дует
Представянето на Дует през 1953 г., се превърна в един от най-обичаните модели на всички времена. Той е един от първите автомобили Volvo, който се изнася за Съединените щати и е увековечен през 1997 г., отпечатвайки го на шведска пощенска марка.

През 1962 година се появява Амазон или 221, както официално се познава. Характерно за Амазон е, че се отличава с повече елегантност и изисканост от Дует.

Моделът S, който се предлагаше с пълна мощност 115 к.с., е невероятно спортен автомобил по стандартите за 60-те години на миналия век. Задната врата е типично американски стил – нещо, което се забелязва отново след 40 години при ХС90.

Спортно купе на 1800 г., 1800 ES е известен в Англия като Shooting Brake: спортно комби с място за ловно-рибарски принадлежности.
1800 ES е представен през есента на 1971 г. като неговата най-вълнуващата черта е огромното задно стъкло. Интересното при него е, че пантите и дръжката са фиксирани директно на стъклото, което е много характерно за началото на 70-те. Този модел остава в историята като един от най-търсените класически модели на Volvo. Доказателство, за това, че този модел е ясен източник на вдъхновение е изложението в Женева през 2014 година, когато се представи Volvo концепцията за комби автомобилите.

Друг не по-малко емблематичен модел за бранда е Volvo 245 появил се през 1974 година. Малко по-късно през 1980 година е представена и турбо версията, която между впрочем е и първата кола комби с турбо двигател.

Back