News

16 700 km with Land Rover Defender in Africa

„Не се разминавах с други Defender- и без приятелски поздрав или присветване на фаровете. Винаги е чудесно да срещнеш хора, направили най-добрия избор“, споделя Александър Костадинов, който прекоси черния континент за 55 дни с автомобил

Българската експедиция „През Африка с автомобил“ приключи успешно, след като останалия сам през последните дни на пътешествието Александър Костадинов се завърна в България жив и здрав. Зареден с положителна енергия и оптимизъм той с радост си спомня за един от най-вълнуващите периоди в живота му. Споделя въодушевено за последните дни, като с усмивка разказва, че е невъзможно човек да не обича Африка. Особено през зимата, когато пържолите и киселото зеле са основна храна в България, на черния континент се радват на череши, диня, манго и безброй други вкусни плодове.

Да посрещнеш Нова година на Иглен нос е авантюристично преживяване, което не можеш да забравиш до края на живота си. Това кътче на планетата е било едно самотно ветровито местенце само до преди 15 години. Оттогава стотици са построили ваканционни къщи или малки хотели и днес всичко е подредено и цивилизовано. Същото това място, където се срещат два могъщи океана, вече не може да бъде наречено спокойно. Най-малко заради непрестанния грохот на вълните, които пораждат чувство на смирение пред силите на природата. „Или поне у повечето у нас, за които носът не е купчина камъни и фон за снимки за спомен“, споделя Александър.

Въпреки че продължава експедиция сам, на Нова година той се радва на интересна компания. Отсяда в къщата за гости на известен германски художник, носещ името Руди Нойланд. Доказателство за таланта му е аристократичният вид на имението. Но Руди има и други доказани качества, като умението му да сплотява гостите си. Заедно със съпругата си, на 31 декември няколко часа преди да настъпи 2013 г., той кани всички в къщата му да участват заедно в най-новия му арт проект. Всеки има 10 секунди, за да изрази с четка в ръка своите пожелания за бъдещето. „Малка група застаряващи шведи и двойка германци в компанията на младежи швейцарски стажанти и под мъдрото ръководство на Руди и неговата съпруга създадохме истински шедьовър“, разказва с усмивка Александър.

За 55 дни той изминава 16 700 км, от които 300 по вода. Прекосява 4 пустини и пресича плата, долини и планини с надморска височина от -5 до 3400 м. Обикаля и 40 км с хеликоптер над водопада Виктория. Разминава се на косъм от маларията, спиран е десетки пъти от полиция, като в един от случаите дори е арестуван. След толкова много премеждия и емоции едва на 01 декември 2013 г. Александър успява да се отпусне, предразположен от любезните местни жители на ЮАР. Те го разпитват за най-интересни неща, свързани с България – от Христо Стоичков до магията на българските домати.

В следващите дни самотният авантюрист решава да се отдаде на магията на виното. Посещава изискано шато на име Уотърфорд, където успява да дегустира и домашно приготвен шоколад с местни видове ферментирал гроздов сок. „Дори и Тоскана рядко може да предложи такава уникална комбинация от хълмове с лозя, рози, боровинки, плодни дръвчета, диви птици в езерцата и перфектно подредени алеи. Мястото за дегустации в шатото беше по-скоро част от изживяването и създаваше онази магия към виното, която всъщност после го продаваше. Винаги е интересно да слушаш описание на даден аромат или питие – после вдишваш и/или поемаш глътка и оставяш собствените ти сетива да преценят - има ли дъх на пресни аспержи или е обикновен киселяк. Облужването е перфектно, а вниманието към детайла изумява“, разказва Александър за впечатленията си от Уотърфорд.

Докато чака митнически документи за своя Land Rover Defender, българсият авантюрист си дава сметка, че Южна Африка е комбинация от Европа, Северна Америка и Африка. Пътищата са безупречни – перфектна маркировка, знаци като за малки деца и еднопосочни пътища, където е необходимо. Никой не спира там, където не е позволено. А тротоарите са само за пешеходци. Иначе се случва цветнокожи да пресекат на червено. Движението е интензивно, но никой не си „мери“ автомобила, да се престроява неправилно или да се прави на тарикат, въпреки че свръхлуксозните автомобили не са рядкост.

Александър споделя, че Южна Африка на юг не свърша с Кейптаун, защото полуостровът е изпъстрен със страхотни заливи и предградия. Пътят около тях е изключително живописен, пълен с предизвикателни завои, издълбан в спускащите се в океана скали. „Беше първият платен път, което създава леки неудобства не заради таксата, а заради левия волан. Спираш, гасиш, излизаш и следващите на опашката почват да те гледат тревожно. Докато шофираш, някой Макларън с британска регистрация грациозно те изпреварва, докато тези от насрещното ужасено гледат към пропастта, която е единственият им изход ако спортната кола не е достатъчно бърза“, разказва шеговито авантюристът.

Той споделя ентусиазирано, че единствено собствениците на Land Rover Defender се поздравявали по пътя в цяла Африка и за него било гордост, да е част от голямото семейство на британската икона. „Не се разминавах с други Defender-и без приятелски поздрав или присветване на фаровете. Винаги е чудесно да срещнеш хора, направили най-добрия избор“, споделя Александър. Равносметката му показва, че средният разход на автомобила през всичките 16 700 км е 9,3 л нафта на 100 км при цена на бензина от 0,26 лв. до 2,20 лв на литър в зависимост от държавата. Единствените поражения по автомобила са спукана гума и скъсан колан на багажното отделение. Доказателство, че автомобилът оправдава напълно доверието е лекотата, с която застрахователна компания „Виктория“ покрива всички щети на колата от пътешествие. Благодарение на Land Rover Defender Александър успява да се потопи в магията на Африка, като запечатва спомените си на снимки и видео материали, надвишаващи внушителната големина от 60 GB. Съумява да се запознае с над 50 човека, повечето от които описани в секцията „Лица“ в сайта на експедицията www.six-a.net , посетена от над 100 000 уникални потребителя.

След равносметка, Александър Костадинов стига до извода, че експедицията е променила в положителен план живота му. Помогнала му е да стане още по-голям оптимист, който не се отказва лесно. Вече с усмивка си спомня за борбата с бюрокрацията, заради която си издава цели три пъти виза за Етиопия и по два пъти за Кения, ЮАР и Египет. Въпреки трудностите и непредвидените ситуации успява винаги да запази самообладание. През 92% от времето Виваком му осигурява отлично GSM покритие, което го кара да се чувства спокоен, че може да разчита на обаждане на приятел.

След 16 700 км. Александър още веднъж се убеждава, че невъзможни неща няма, когато човек е решен да осъществи мечтите си. И когато има на своя страна доказан и сигурен партньор, изпитан във времето като Land Rover Defender – ЛЕГЕНДАТА!
Back